Najnovije vesti

VUČIĆ: Da ne gledamo jedni druge popreko već da živimo zajedno
Foto: Ana Paunković

trilateralni samit

VUČIĆ: Da ne gledamo jedni druge popreko već da živimo zajedno

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, nakon trilateralnog samita Srbija-Turska-BiH, da bi voleo da ne gledamo ubuduće jedni druge preko plota, da ne maštamo kako ćemo jedni druge da uništimo, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti, čemu će doprineti auto-put Beograd-Sarajevo, čijem svečanom početku gradnje će prisustvovati danas.

 

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio iskreno zadovljstvo što je danas mogao da razgovara sa članovima Predsedništva BIH i predsendikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i posebno zahvalnost Turskoj i šefu turske države zbog njihove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu, što je važzna poruka ne samo danas, već i za godine koje su pred nama.

 

"Hvala Turskoj i predsedniku Erdoganu na angažmanu i trudu. On je svojim ostankom danas u Beogradu i i zajedničkim odlaskom u Sremsku raču pokazao koliko su mu važni region, Srbija i BiH", podvukao je on.

Vučić je istakao da je za Srbiju i Beograd ovo važan dan, jer je od 1945.godine, u čemu su saglasni, "postojala nevidljiva ruka koja je sprečavala da se grade komunikacione veze između Srbije i BiH".

 

"Sada je vreme da se to promeni. Za nas je ovo veliki dan i obezbedili smo finansiranje projekta Kuzmin-Sremska Rača. Most preko Save biće izgrađen u celini našim parama", preneo je on.

 

Vučić je kazao da će zbog mosta projekat trajati tri godine.

Objasnio je da se ovim projektom spajamo sa Bijeljinom, drugim gradom po veličini u RS, a put će ići i do Brčkog i Tuzle.

 

Podsetio je da su Tuzlaci uvek više naginjali ka Beogradu nego ka zapadnim jugoslovenskim vezama, a da smo posle jugoslovenskih sukoba i tu nit uspeli da izgubimo.

 

Prema njegovim rečima autoput Beograd-Sarajevo biće fantastičan za trgovinske odnose, koji su iz godine u godinu sve bolji.

 

"Potezali smo danas mape u kojima smo ucrtavali autopoteve i pruge. Nećemo da govorimo precizno o lokacijama, ali sa zadovoljstvom smo gledali u karte i kako da popravimo život ljudi. Svi projekti o kojima govorimo su projekti povezivanja ljudi. Kada povezujete ljude oni razmišljaju o boljem životnom standardu umesto da se svađaju", kazao je on.

 

Vučić je istakao da zbog toga ovaj prsten koji treba da spaja Beograd i Sarajevo ima poseban značaj.

 

1 / 19 Foto: Ana Paunković

 

On bi, kako je rekao, spojio Srbe iz Beograda sa Srbima u Gackom, Nevesinju, Bileći i Trebinju, ali i Bošnjake iz Novog Pazara, Tutina sa Sarajevom, a tako i Srbe i Bošnjake.

 

"Uvezali bismo se i imali bi neuporedivo bolju komunikaciju. Za samo tri sata normalne vožnje bili bi u Sarajevu", ukazao je on dodajući da će, kada se završi put, ljudi biti bolje povezani i napraviće se bolji rezultati.

 

"Spreman sam da uvek razgovaramo. Voleo bih da ne gledamo preko plota jedni druge, da ne maštamo kako će jedni druge da unište, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti", rekao je on.

 

Vučić je zamolio građane, izrazivši uverenje da će hiljade prisustvovati svečanom početku radova u Sremskoj Rači i punog srca pozdraviti projekat, da, pošto će sigurno velikim aplauzom dočekati predsednika Erdogana, na isti način pokažu gostoprimstvo i gostima iz BiH.

 

"Uveren sam da smo nekakav dobar posao danas započeli", zaključio je predsednikSrbije.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...