Najnovije vesti

KURIR TV ODRŽAN TRILATERALNI SAMIT SRBIJE, TURSKE I BIH: Važno je očuvati mir, projekat izgradnje auto-puta bitan za ceo region! Vučić: Ovo je važan dan za nas, započeli smo dobar posao!
Foto: Kurir Tv

drugi dan posete turskog predsednika

KURIR TV ODRŽAN TRILATERALNI SAMIT SRBIJE, TURSKE I BIH: Važno je očuvati mir, projekat izgradnje auto-puta bitan za ceo region! Vučić: Ovo je važan dan za nas, započeli smo dobar posao!

Politika

U Beogradu je danas održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srpski predsednik Aleksandar Vučić je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je danas mogao da razgovara sa svim učesnicima današnje trilaterale.

 

foto: Kurir Tv

 

 

 

"Vama poštovani gospodine predsedniče hvala na trudu i razumevanju. Erdogan je posetom pokazao koliko mu je važan region i naš razvoj. Za nas je veliki dan, završili smo papirologiju za auto-put  i time ćemo biti spojeni sa BiH. Neću da govorim od kolikog je značaja za trgovinsku razmenu. Svi ovi projekti o kojima govorimo su oni koji povezuju ljude, imali bismo neuporedivo bolju komunikaciju. Spreman sam da uvek razgovaramo, da ne maštamo o tome kako će jedni druge da unište, već kako ćemo zajedno napredovati", rekao je Vučić i dodao da je uveren da je započet dobar posao.

 

Predsednik Turske nakon sastanka pozdravio je sve prisutne dodavši da je današnji susret bio izuzetno koristan. 

 

"Imaćemo sastanak u BiH pa onda u Turskoj i mi smo odlučni da nastavimo sa ovim susretima. Oni će zbližiti i ljude i zemlju, a najvažnija poruka sa današnjeg sastanka je to što se razmišlja o celom regionu i problemi koji se moraju rešiti", rekao je Erdogan. 

foto: Kurir Tv

 

Turski predsednik je rekao da će izgradnja auto-puta spajati ceo region i omogućiti da ljudi ostaju u svojim zemljama. 

 

Milorad Dodik rekao je da je važno očuvati mir. 

foto: Kurir Tv

 

"BiH nije u poziciji da brzo rešava nesuglasice unutar zemlje, ali verujemo da ćemo uspeti u tome. Složili smo se da sastanak trilaterale sledeće godine bude u Sarajevu, a one tamo u Turskoj", rekao je Dodik. 

 

On je novinarima preneo i da se na sastanku razgovaralo i o drugim razvojnim projektima, poput gasovoda Turski tok, za koji je RS zainteresovana, kao i spremnost da se radi na drugim investionim projektima, poput modernizacije pruga.

foto: Kurir Tv

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Dažferović konstatovao je da je Turska stabilizujući faktor u regionu, a da Srbija i BiH svoja otvorena pitanja treba da rešavaju dijalogom.

On je  istakao da je potrebno voditi dijalog i intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije. 

 

"Projekat auto-puta čija će izgradnja početi danas veoma važan projekat za ceo ovaj region", rekao je Džaferović.

foto: Kurir Tv

 

Željko Komšić naglasio je da je razgovarano o izgradnji auto-puta, mogućnostima finansiranja, kao i načinu izvođenja radova.

 

"Nadam se da će se ovi naši susreti nastaviti", rekao je on. 

 

1 / 37 Foto: Predsedništvo Srbije

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Početak Trilateralnog samita Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

 

 

Nakon zajedničkog sastanka, dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće danas i kamen-temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH. U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.

 

 

(Kurir.rs)

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...