Ivanović: Ne očekujem incidente 25. jula

Ivanović: Ne očekujem incidente 25. jula

Politika -
Mislim da je ROSU shvatila, a pogotovo je važno da su to shvatili svi međunrodni činioci koji su bili zagovornici ovakvih radikalnih rezova ili pokušaja da se situacija na severu složi, da se tim sredstvima i na taj način ne može rešiti jedan politički problem, rekao je Ivanović

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas, povodom godišnjice od nasilne akcije specijalnih jedinica kosovske policije ROSU za preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kao i uspostavljanja barikada na severu Kosova, da ne očekuje da bi se incidenti od 25. jula mogli ponoviti.

"Mislim da je ROSU shvatila, a pogotovo je važno da su to shvatili svi međunrodni činioci koji su bili zagovornici ovakvih radikalnih rezova ili pokušaja da se situacija na severu složi, da se tim sredstvima i na taj način ne može rešiti jedan politički problem“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, taj problem, ako je to uopšte problem severa, se može rešiti.

"Sever se može definisati u geografskom, pravnom i političkom smislu samo i isključivo kroz dijalog koji je započet, ali uz aktivno uključenje Srba sa severa. Mislim da je ovaj novi sastav vlasti u Beogradu sasvim sigurno uveren da ne treba da ponovi greške koje su naša vlada i naši prethodnici napravili u prošlosti”, rekao je Ivanović.

Dosadašnja vlada Srbije je, prema njegovim rečima, u cilju sprečavanja incidenata već imala nekoliko kontakata u tom smislu, pre svega sa NATO i predstavnicima Euleksa ali i sa drugima u međunarodnim misijama i organizacijama kojima je predočeno da se sever ne može rešavati nasilnim sredstvima i da Beograd to apsolutno neće prihvatiti.

"To može da znači mnogo, ne mora da znači ništa ali u principu sa tim moraju da računaju. Ono što je takođe faktor na koji mora da se računa, to su Srbi na severu koji prosto neće dozvoliti da budu nasilno integrisani. Proces može i mora da ide isključivo preko Beograda i političkim putem”“, kazao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track