DUŠAN JANJIĆ: Diskeditovanje Srpske liste kao pucanj iz prazne puške, dokaz albanskog ekstremizma
Ilustracija, Foto: Beta/Medija centar Beograd

glupost iz prištine

DUŠAN JANJIĆ: Diskeditovanje Srpske liste kao pucanj iz prazne puške, dokaz albanskog ekstremizma

Politika -

BEOGRAD - Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da ideje o proglašavanju Srpske liste za nelegitimnu ili terorističku, predstavljaju novi nonsens koji dolazi iz Prištine i dokaz da na Kosovu i Metohiji još ima puno albanskog ekstremizma.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ Valdrin Xhemaj

"Što se tiče samog mesta Srpske liste, ono nije sporno sa stanovništa zakona i tih 3.700 glasova raseljenih Srba ne moze da promeni izborbni rezultat Srpske", rekao je Janjić za Tanjug i ocenio da je pokušaj diskreditacije Srpske liste isto kao pucanj iz prazne puške.

Janjić je upozorio da je taj prostor za političke igre kandidata za premijera Samoopredeljenja Aljbina Kuritija i drugih političara u Prištini otvorio izvestaj EU, odnosno nadzorne komsije za posmatrački proces u kome je rečeno da srpska zajednica nije imala mogućnost da se izjašnjava i da je Srpska lista favorizovana.

"Oni nisu osporili legalnost i liegitimitet Srpske liste, to mora da se zna, ali su stvorili prostor za političke igre Kuritja i drugi - a to je samo pretnja praznom puškom", rekao je Janjić.

Na pitanje zašto međunarodna zajednica ćuti, Janjić je rekao da EU smatra da je stvar gotova, da će Amerikanci nametnuti žestok ritam u kratkom periodu, i da će se sve do novembra završiti.

"Najvažnije im je da izguraju dijalog, a to da li je nešto demokratski ili nije, nije im važno", rekao je Janjić i dodao da smatraju da će prištinska vlada ući u dijalog - sa Kurtijem ili bez Kurtija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Janjić celu situaciju u Prištini dovodi u vezu sa nastojanjima Kurtija da produži predizbornu kampanju, da što kasnije preuzme odgovornost, da što kasnije formira vladu i da se što kasnije izrazi o dijalogu.

Takođe, Janjić tu vrstu incijative o proglašavanju Srpske za neustavnu ne posmatra kroz dešavanja u vezi sa neuspehom Prištine da postane član Interpola jer Prištini, kako kaže nije toliki problem Srbija već veliki igrači poput Rusije i Kine ili Španije na osnovu čijih odluka se sve zemlje orijentišu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja