Počela sednica o izmenama zakona o vladi

Počela sednica o izmenama zakona o vladi

Politika -
Sednica je sazvana na zahtev 130 poslanika nove vladajuće većine koju čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije. Nova vlada mandatara Ivice Dačića trebala bi da bude izabrana do kraja sedmice

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je vanrednu sednicu o izmenama zakona o vladi, ministarstvima i o uređenju službi bezbednosti.

Sednica je sazvana na zahtev 130 poslanika nove vladajuće većine koju čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije. Nova vlada mandatara Ivice Dačića trebala bi da bude izabrana do kraja sedmice. Vlada će imati 17 ministarstava i 19 članova.

Poslanici srpskog parlamenta raspravljaće o Predlogu zakona o ministarstvima i predloženim Izmenama zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije. Ranije danas, postignut je načelni dogovor o rukovođenju skupštinskim odborima.Iz Srpske napredne stranke je stigao predlog da parlamentarci o tim aktima raspravljaju u objedinjenom načelnom pretresu. Usvajanje zakona o ministarstvima i izmena Zakona o vladi uslov je za početak procesa izbora nove vlade.Buduća Vlada Srbije, prema Predlogu zakona o ministarstvima, imaće 17 ministarstava, a za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.Predloženim izmenama Zakona o vladi odgovornost vlade se proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike, što je bitno, jer je, kako je objašnjeno, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javnih ovlašćenja.Takođe, tim izmenama je predloženo i rešenje prema kojem će vlada imati pravo, ali i obavezu, da poništi, ukine ili stavi van snage propis i opšti akt imaoca javnog ovlašćenja na nivou Republike, koje važećim zakonom nije propisano.Izmenama i dopunama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđeno je da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.Na jučerašnjoj konstutivnoj sednici izabrani su rukovodstvo i radna tela parlamenta.

LDP: Sekretar da ne bude član partije ili na funkciji Liberalno-demokratska partija (LDP) najavila je danas da će amandmanom zatražiti da sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost ne može biti član partije niti istovremeno na nekoj drugoj javnoj funkciji. "Mesto sekretara Saveta je vrlo osetljivo i tražićemo da to ne može biti političko imenovanje", rekao je poslanik LDP Bojan Đurić. Đurić je rekao da će LDP amandmanom na izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti tražiti da se propišu uslovi da sekretar Saveta ne može da bude lice koje je član partije. On je rekao da će LDP imati desetak amandmana na zakone o Vladi, ministarstvima i o službama bezbednosti, da će tražiti da Vlada ima 12 ministarstava, kao i brisanje "opasnih" članova Zakona o ministarstvima koji predviđaju diskreciono ovlašćenje Vlade da razrešava državne službenike.

Stefanović: Sutra nova sednica parlamentaPredsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je danas da će republički parlament sutra održati novu sednicu. Na njoj bi, kako je najavljeno, trebalo da bude izabran novi sastav Republičke izborne komisije i izabrani zamenici generalnog sekretara republičkog parlamenta.Po otvaranju današnje sednice, na kojoj poslanici treba da u objedinjenoj raspravi razmotre Predlog zakona o ministarstvima i predložene izmene Zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, Stefanović je proglasio jednočasovnu pauzu, kako bi se nadležni odbori izjasnili o tim zakonskim predlozima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track