BAHATI ĐILASOV PULEN! OVOM ČOVEKU VIŠE NIJE MESTO U POLITICI: Bastaću, odakle ti ovolike pare?!
Foto: Dado Đilas

Muk

BAHATI ĐILASOV PULEN! OVOM ČOVEKU VIŠE NIJE MESTO U POLITICI: Bastaću, odakle ti ovolike pare?!

Politika -

Sumnjivo: U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije piše da Bastać „nema štednju u zemlji i inostranstvu“, pa se postavlja pitanje porekla novca

Poslednji prekršaj Marka Bastaća, potpredsednika Stranke slobode i pravde - unošenje u zemlju iz Dubaija više novca nego što je zakonom dozvoljeno, samo je kap koja je prelila čašu i potvrdila da mu nije mesto u politici, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Beta, Kurir

Naime, predsednik opštine Stari grad i blizak saradnik Dragana Đilasa ni juče nije objasnio poreklo 12.750 evra i 81.000 dinara (ukupno 13.440 evra) koje je nelegalno prenosio iz Dubaija, a na konferenciji koja je bila zakazana uopšte se nije pojavio. U izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije piše da „nema štednju u zemlji i inostranstvu“, a na Tviteru je napisao da je „novac nosio prijatelju koji ima životni problem“ i da nije znao koliki je limit. Ovo objašnjenje nisu prihvatile čak ni njegove pristalice, pa su ga prozivali na društvenim mrežama.

Pranje para

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže za Kurir da je Bastać dužan da objasni poreklo novca.

- Bastać nije neuki građanin ili turista, već nosilac javne funkcije koji je podležan strogoj kontroli i na koga se primenjuje poseban zakon. Osim redovnog carinskog postupka koji vodi prekršajni organ, paralelno sa tim sada je na potezu Agencija za borbu protiv korupcije. Dužna je da pokrene vanrednu kontrolu imovine i prihoda i utvrdi odakle mu tolika količina keša i zašto novac nosi u prtljagu iz Dubaija. Poreklo tog novca je najveća misterija, ali ako transakcija ne ide preko računa, onda je to u praksi jedan od indikatora za pranje para - rekao je Ninić.

foto: Damir Dervišagić

Krivična prijava

Ovaj skandal nije jedini u Bastaćevoj karijeri, podseća Nenad Borović, odskoro član SNS i dugogodišnji funkcioner Demokratske stranke.

- Bastać je 2014. godine dobio krivičnu prijavu od DS, čiji je tada bio član, jer je izdavao menice bez pokrića na oko 1,2 miliona dinara, dok je stranka bila u blokadi. To ga je obeležilo, on je čovek sklon kriminalnim radnjama, iskoristio je DS, ruši po Beogradu, baca blato pred vrata institucija, preti šamaranjem... Skandalozno je što on takav glumi moral i pretenduje da bude gradonačelnik ili ministar - kaže Borović.

foto: Zorana Jevtić

Od Bastaća se ogradio čak i jedan od lidera SZS Nebojša Zelenović.

- Gospodin Marko Bastać treba da odgovori na neka pitanja. Verujem da će naći razuman odgovor za to. On je ozbiljan čovek. Mora se dati odgovor na svako pitanje ako mislimo da radimo odgovorno posao - rekao je Zelenović.

foto: Zorana Jevtić

Bastać ni juče nije odgovarao na pitanja o ovome, niti se javljao na telefon. Pokušali smo da dobijemo komentar od njegovog šefa u SSP Dragana Đilasa, ali je pitanje saslušala sekretarica, rekla da će mu preneti, ali odgovore nismo dobili.

Pomoćnik direktora Uprave carina Ivan Ribać demantovao je sinoć da je Marko Bastać bio pretresen do gole kože na aerodromu i da je maltretiran. On je kazao da ne bi bilo nikakvog problema da je Bastać poštovao zakon.

Radoslav Marjanović, SNS

KO MU JE DAO KEŠ U DUBAIJU

Zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović kaže za Kurir da su Bastaćeva opravdanja „vređanje inteligencije građana“

- Pre svega bi morao da objasni ko mu je gotovinu dao u Dubaiju, kao i za šta je konkretno novac koji je pronađen kod njega u prtljagu namenjen. U nedostatku argumenata počeo je direktno i otvoreno da preti političkim neistomišljenicima šamaranjem i fizičkim obračunima. Svakom građaninu Starog grada jasno je da Bastać, baš kao i njegov šef Dragan Đilas, radi u svom ličnom interesu - kaže Marjanović.

foto: Privatna Arhiva

PO ČEMU JE SVE POZNAT MARKO BASTAĆ

Iskoristio DS, pa ga napustio

Na izborima u aprilu 2016. bio je nosilac liste DS „Čuvari Starog grada“.

Izabran je tajnim glasanjem za novog predsednika opštine Stari grad. Iste godine u decembru napustio je DS.

Na svoju listu stavio familiju

Na listi DS u Starom gradu bili su i Bastaćeva supruga, njena sestra, njegova sestra i njen suprug, zatim jedan rođak i majka njegovog kuma.

Krivična prijava zbog menica

Komisija DS pokrenula je postupak protiv Bastaća zbog otkrića da je izdavao stranačke menice dok je račun bio u blokadi, i to na 1,2 miliona dinara.

Optužen je da je ta sredstva koristio za svoju kampanju u opštini Stari grad.

Čupa znakove, preti šamaranjem...

Bastać je sa svojim pristalicama svakodnevno stopirao radove na Trgu republike i izazivao incidente - ispred gradskih institucija donosio toalet-papir, zemlju i blato, učestvovao u paljenju knjige Gorana Vesića i pretio mu šamaranjem.

Zadužio SC „Gale Muškatirović“

SC „Milan Gale Muškatirović“, kojim je doskoro gazdovala opština Stari grad, pretrpeo je ogromnu štetu, radnicima su kasnile plate, a napravljeni su i milionski dugovi.

foto: Kurir

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja