ZAIGRALA MEČKA: Pokrenuta istraga zbog osvedočenog haškog srbomrsca Džefrija Najsa! ALBANCIMA PRODAVAO POVERLJIVE INFORMACIJE?
Foto: Youtube Printscreen

nekadašnji glavni tužilac tribunala SADA BRANI TERORISTE OVK

ZAIGRALA MEČKA: Pokrenuta istraga zbog osvedočenog haškog srbomrsca Džefrija Najsa! ALBANCIMA PRODAVAO POVERLJIVE INFORMACIJE?

Politika -

Najs je učestvovao i u pisanju Tačijeve autobiografije, maksimalno je čisteći od zločina, ali za to navodno nije u dogovorenom roku plaćen zbog čega je, kako ne bi javno progovorio, navodno od Prištine tražio pola miliona evra

BEOGRAD - Kancelarija za pravnu pomoć optuženim i osumnjičenim teroristima OVK u Prištini pod istragom je Specijalnog tužilaštva za zločine OVK zbog advokata Džefrija Najsa, nekadašnjeg glavnog tužioca Haškog tribunala.

Kako pišu Novosti, Tužilaštvo ispituje rad kancelarije, jer očigledno sumnja u neke zakulisne radnje, ali i njene isplate zastupnicima osumnjičenih, pre svega Najsu, koji je advokat Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta Dreničke i zone Paštrik.

Vrlo je moguće da uloga kancelarije nije samo pravna i finansijska podrška u zakonskim okvirima, već da je poprimila manipulacijske oblike sa dokumentacijom i potencijalnim svedocima, pišu Novosti.

Cela sudnica se tresla od smeha, Milošević nije mogao da se suzdrži

Još se pamti i prepričava, a na Jutjubu može i da se pogleda čuvena scena iz Haškog tribunala u kojoj haški tužilac Džefri Najs, koji je zamenio Karlu del Ponte, na suđenju Slobodanu Miloševiću ispituje svedoka Vojislava Šešelja prebacujući mu da u sudnici povisuje ton i govori preterano glasno. Na to mu Šešelj odgovara kako on uvek govori jasno, glasno i precizno, a da mu Najs zavidi na glasu pa ako je već tako treba sam da uzme neku hormonalnu terapiju i poradi na svom stanju...

Ova Šešeljeva opaska naterala je suze na oči svima u sudnici, a gotovo do suza se smejao i optuženi Slobodan Milošević. Šešelj je Najsu potom objasnio da on na taj način govori u sudnici, kao i da umesto njega na tom mestu stoji dama on bi govorio mnogo drugačijim glasom... Najs je svojevremeno, odmah po dolasku na mesto haškog tužioca ocenjen kao izraziti srbomrzac, a pažnju javnosti u nekoliko navrata je izazivao i nošenjem različitih čarapa u sudnici - jednom prilikom su to bile crvena i zelena. Danas, Džefri Najs ima uspešnu profesorsku, ali i advokatsku karijeru - pred Specijalnim sudom za zločine OVK za debele pare brani najokorelije mučitelje i ubice kosovskih Srba.

(SĐP)

Zbog toga je predmet istrage njen šef Driton Ljajci čiji advokat Artan Čerkini kaže za prištinske medije da specijalno tužilaštvo pored sumnji u ulogu kancelarije, sumnja i na neregularnosti u nekim njenim isplatama u cilju zaštite potencijalno optuženih.

Čerkini je rekao da je Ljajci u januaru bio učesnik saslušanja Ljuštakua, ali da je samo bio prevodilac izmedu Ljuštakua i Najsa. Ljuštaku se tad inače branio ćutanjem, pa je saslušanje trajalo svega tri sata.

Kako pišu prištinski mediji, prema tamošnjem zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženim osobama u Specijalnom sudu, Kancelarija na čijem je čelu Ljajci nema pravo da u fazi istrage ili ispitivanja izvrši bilo kakve isplate.

foto: Printscreen YouTube

Okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane tek nakon podizanja optužnice, a Ljuštaku još nije optužen.

Ljajci je, inače, još u januaru rekao da je dobio zahtev Džefrija Najsa za plaćanje njegovih usluga. Mediji u Prištini su tad pisali da se iz dokumentacije vidi da je Najs tražio 2.200 evra po danu plus putni troškovi.

Najs se posle napuštanja Haškog tribunala 2006. godine gde je bio tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, angažovao u slučajevima kosovskih Albanaca.

Imao je značajan doprinos u odbrani Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom, a pre nekoliko godina se pominjalo da im je servirao poverljive insajderske informacije iz suda i tužilaštva, navode Novosti.

Prikupljao je i sređivao i svu dokumentaciju koja bi mogla da koristi kosovskim Albancima optuženim za zločine nad Srbima. Međutim, upućeni kažu da je njegova najveća akcija uništavanje dokaza iz "žute kuće" i trgovine organima otetih Srba, koji su čuvani u Hagu.

Kasnije je u jednom pismu vladi u Prištini i sam priznao da je u sklopu svog angažmana kritikovao izveštaj Dika Martija o trgovini organima.

List podseća da je Najs učestvovao i u pisanju Tačijeve autobiografije, maksimalno je čisteći od zločina, ali za to nije u dogovorenom roku plaćen zbog čega je, kako ne bi javno progovorio, od Prištine tražio pola miliona evra.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track