Najnovije vesti

U SUDNICI JE NOSIO RAZLIČITE ČARAPE I NIJE KRIO DA MRZI SRBE, A EVO ŠTA KAŽE UOČI PRESUDE KARADŽIĆU: Pogledajte kako je Šešelj spustio Najsa zbog čega se Sloba smejao do suza (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

"Gotovo nemoguće prognozirati presudu Karadžiću"

U SUDNICI JE NOSIO RAZLIČITE ČARAPE I NIJE KRIO DA MRZI SRBE, A EVO ŠTA KAŽE UOČI PRESUDE KARADŽIĆU: Pogledajte kako je Šešelj spustio Najsa zbog čega se Sloba smejao do suza (VIDEO)

Politika

SARAJEVO - Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je skoro nemoguće precizno reći neku prognozu, jer su i odbrana i tužilaštvo uložili žalbe.

On je to rekao za sarajevski Klix, a uoči današnjeg saopštenja odluke Žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u predmetu ''Radovan Karadžić", i dodao da je odbrana podnela žalbu zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne i sadržaja presude.

foto: Printscreen YouTube

"Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne", rekao je Najs. On je napomenuo da se Karadžić nikada nije izjasnio da je kriv, niti je ikada izrazio žaljenje zbog ono što je uradio.

Cela sudnica se tresla od smeha, Milošević nije mogao da se suzdrži

Još se pamti i prepričava, a na Jutjubu može i da se pogleda čuvena scena iz Haškog tribunala u kojoj haški tužilac Džefri Najs, koji je zamenio Karlu del Ponte, na suđenju Slobodanu Miloševiću ispituje svedoka Vojislava Šešelja prebacujući mu da u sudnici povisuje ton i govori preterano glasno. Na to mu Šešelj  odgovara kako on uvek govori jasno, glasno i precizno, a da mu Najs zavidi na glasu pa ako je već tako treba sam da uzme neku hormonalnu terapiju i poradi na svom stanju... Ova Šešeljeva opaska naterala je suze na oči svima u sudnici, a gotovo do suza se smejao i optuženi Slobodan Milošević. Šešelj je Najsu potom objasnio da on na taj način govori u sudnici, kao i da umesto njega na tom mestu stoji dama on bi govorio mnogo drugačijim glasom... Najs je svojevremeno, odmah po dolasku na mesto haškog tužioca ocenjen kao izraziti srbomrzac, a pažnju javnosti u nekoliko navrata je izazivao i nošenjem različitih čarapa u sudnici - jednom prilikom su to bile crvena i zelena. Danas, Džefri Najs ima uspešnu profesorsku, ali i advokatsku karijeru - pred Specijalnim sudom za zločine OVK za debele pare brani najokorelije mučitelje i ubice kosovskih Srba.

(SĐP)

''Zato se nadam, jako se nadam, da će visina kazne ponovo biti uzeta ozbiljno u obzir, ako žalba odbrane ne uspe. Takođe, veoma je važno u kontekstu sleda događaja koji su izneti tokom suđenja da se u obzir uzme odgovornost za genocid u istočnoj Bosni u periodu nakon 1992. godine. Genocid nije nešto što se čini u datom momentu, to je proces, a ne samo jedan pojedinačni momenat", rekao je Najs.

foto: Printscreen YouTube

On je ocenio da je povezanost onoga što su radili bosanski Srbi i Beograd

uvek bilo misterija.

foto: Printscreen YouTube

''Svi pokušaji da se utvrdi jasna veza između bosanskih Srba i Beograda, posebno tokom procesa Slobodanu Miloševiću, koji je umro pre izricanja presude, ali i u drugim slučajevima, bili su osuđeni na propast. To je nešto što se mora promeniti", ocenio je Najs.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...