ODNOSI SA SRBIJOM NAJBOLJI U ISTORIJI! Turski ambasador ocenio skorašnju Erdoganovu posetu Beogardu: Razgovor sa Vučićem doneo konkretne rezultate
Foto: Nebojša Mandić

bilateralna saradnja

ODNOSI SA SRBIJOM NAJBOLJI U ISTORIJI! Turski ambasador ocenio skorašnju Erdoganovu posetu Beogardu: Razgovor sa Vučićem doneo konkretne rezultate

Politika -

Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji, poručio je da ta zemlja sebe vidi kao značajnog partnera regiona. Ankara podržava dijalog Beograda i Prištine i podržaće sporazum do kog se dođe dogovorom istakao je ambasador.

Tanžu Bilgič je nedavnu posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu ocenio kao istorijsku, pre svega zbog konkretnih rezultata.

Ocenio je da su odnosi sa Srbijom možda najbolji u istoriji i da je saradnja posebno dobra u oblastima ekonomije i trgovine.

Bilgič je podsetio da su turske investicije u Srbiji od 2011. godine porasle 200 puta, i da su sada na nivou od 200 miliona evra.

U Beogradu je tokom posete predsednika Erdogana postavljen optimističan dugoročni cilj od pet milijardi evra razmene, a turski ambasador veruje da potencijala za to ima i da bi trebalo iskoristiti dobar trenutak za razvoj odnosa Srbije i Turske.

Bilgič očekuje da će i Bosna i Hercegovina uskoro započeti svoj deo posla u izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo i najavljuje nastavak saradnje u trilateralnom formatu.

Ankara podržava dijalog Beograda i Prištine.

Poručuje da Turska sebe vidi kao značajnog partnera regiona i da će se turski zvaničnici uvek zalagati za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Za očuvanje stabilnosti važno je i mirno rešenje za pitanje Kosova, istakao je turski ambasador.

Dodaje da zvanična Ankara podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da će podržati i sporazum do kog se dođe dogovorom.

Operacija u Siriji napreduje prema planu.

Komentarišući dešavanja u Siriji, Bilgič je naveo da uspostavljanje sigurne zone na severu te zemlje, ka granici sa Turskom, napreduje po planu.

Ponovio je da je Turska vojnom operacijom protiv kurdskih snaga u tom području želela da sačuva svoju bezbednost, da zaštiti teritorijalni integritet Sirije i da oslobodi prostor za povratak sirijskih izbeglica, koje trenutno žive u Turskoj.

- Kada se to područje potpuno obezbedi, verujemo da će značajan broj Sirijaca moći da se vrati u svoju zemlju, navodi Biglič.

Prema njegovim rečima, članstvo u Evropskoj uniji je i dalje strateški cilj Turske, ali je to trenutno malo verovatno zbog, kako kaže, dvostrukih standarda koje primenjuje Brisel.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track