VUČIĆ O DOKTORATU SINIŠE MALOG: Odluka BU je duboko politička, za članstvo u vladi važni su rezultati a ne doktorat
Foto: Printscreen Prva

pitanje akademske čestitosti važno

VUČIĆ O DOKTORATU SINIŠE MALOG: Odluka BU je duboko politička, za članstvo u vladi važni su rezultati a ne doktorat

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga nije iznenadila odluka Beogradskog univerziteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

"Rekao sam vam da ćete imati negativnu odluku o doktoratu, na kraju ste shvatili iz izjava da je taj upad na Univerzitet doprineo odluci, ja sam saglasan sa tim. Nažalost ta odluka je duboko politička, pitanje akademske čestitiosti je važna za našu zemlju. Čitao sam doktorat Malog, ali nisam stručan da dajem ocene. Uveren sam da je u pitanju politička odluka bez presedana. Što se tiče izbora za Vladu tu se proučava nešto drugo, ko je kakve rezultate postigao", rekao je Vučić.

foto: Printscreen Prva

On je dodao da je Mali bio jedan od najboljih studenata i da je veoma obrazovan.

"U eri diktature kako kažu, eto moguće je i takvu političku odluku doneti protiv nosioca vlasti. Sve to nije bilo moguće pre sedam godina razgovarati o doktoratu Pajtića. Mislim da to govori o slobodama u Srbiji. Nisam spreman da prihvatim to da Siniša Mali radi loše u vladi Srbije", rekao je Vučić.

"Tada je bio upad onog večitog stuudenta od 31 godine na Univerzitet, ali tada je bilo aktuelno da politički prvaci unose pice i burek, glumeći da to nisu oni... I tada sam rekao da ćemo za dva meseca imati negativnu odluku po Malog, zato što će im 'Djura oprostiti što ih je tukao'", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je pitanje akademske čestitosti od izuzetnog značaja za Srbiju, te da nije čitao doktorsku disertaciju Siniše Malog, da je video da u njoj ima interesantnih stvari, ali da nije stručan da to procenjuje.

On je istakao da se, kada je reč o izboru za ministra u vladi, analizira nešto drugo, a to je kakve rezultate postiže Mali, a kakve, recimo, "strucnjak (Dejan) Šoškić. koji drži pridike svakog dana".

"Šoškić je bio guverner NBS kada je ste za 75 dinara mogli da kupite jedan evro, a kada je sišao sa tog mesta, bilo je potrebno 118 evra za evro. Za 55-60 odsto je uništio vrednost dinara", rekao je Vučić.

Danas, ističe, to se drži čvrsto i snažno zahvaljujući monetarnoj i fiskalnoj politici vlade i Ministarstva finansija.

"Za to Siniša Mali zaslužuje čestite. A, mene zanima šta je u interesu građana, a ne bilo kog političkog pojedinca", dodao je predsednik.

Ponavlja da bi bilo nepošteno da se pravi da sve zna.

"A, mogao bih da vas pitam odakle pravo tom večitom studentu i neobrazovanim liderima opozicionih stranaka da vam drže pridike o tome. Mali je bio jedan od najboljih studenata, i veoma je obrazovan", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da odluka BU govori i o slobodama u Srbiji, navodeći da tako nesto ne bi ranije bilo moguće.

"Važna je odluka, jer u eri, kako bi mnogi govorili, diktatura, autokratija, autoritarizma, moguće je i takvu političku odluku doneti protiv nosica vlasti. To nije bilo moguće pre šest ili sedam godina, razgovarati ni o Pajtićevom doktoratu, niti o mnogim drugim doktoratima", naveo je Vučić.

To, kaže, govori koliko je naše društvo napredovalo.

"Spreman sam uvek da čujem argumente ljudi koji misle drugačije i po tom pitanju, ali nisam spreman da prihvatim da Siniša Mali loše radi u vladi. Naprotiv, mislim da radi izuzetno dobar posao", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je prošlog petka uveče, 15. novembra, primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, zbog kardiovaskularnih problema

Govoreći o malom Šengenu, Vučić je kazao da je to ideja kojoj su se uvek suprotstavljale velike sile, jer podrazumeva da same zemlje upravljaju svojim teritorijama.

"Nisu se iznenadili odlučnošću Srbije, već i Edija Rame, ali i hrabrosti Zorana Zaeva da tu ideju zagrle. To je ideja koja je toliko čista da nema nijednog negativnog aspekta", rekao je Vučić.

On je dodao da se naježi kada vidi u novinama "samo ovo uradite i dobićete posao u Nemačkoj".

"Molim te ljude da pogledaju nešto drugo, da smo pre 2 godine imali prosečnu platu 330 evra. Počećemo da prestižemo zemlje u regionu, da uradimo apartmane za njih. Da može da s ekupi automobil i ostvari srpski san. To planiramo kao poseban deo Investicionog plana", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track