Najnovije vesti

TAČI U BRISELU: Za stabilizaciju Zapadnog Balkana neophodan sporazum Beograda i Prištine
Foto: AP/Visar Kryeziu

konferencijA o Zapadnom Balkanu

TAČI U BRISELU: Za stabilizaciju Zapadnog Balkana neophodan sporazum Beograda i Prištine

Politika

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas u Briselu da očekuje da 2020. bude godina "političke stabilizacije" Zapadnog Balkana i ocenio da je u tom cilju neophodno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Vizna liberalizacija za Kosovo, otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova su tri konkretna koraka ka stabilizaciji regiona - izjavio je Tači.

On je dodao da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da dovede do članstva Kosova u UN i otvori EU perspektivu za obe zemlje.

Govoreći na godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji "Prijatelja Evrope", Tači je kritikovao pristup EU Zapadnom Balkanu.

- Evropa kasni i čini greške u regionu - ocenio je Tači.

Tači je naveo da nejedinstvo i oklevanje EU kada je reč o proširenju otvara put "populizmu i nacionalizmu" u zemljama regiona, ali i drugim ideologijama "poput Rusije" što, prema njegovim rečima, podriva bezbednost regiona.

On je istovremeno pozvao SAD i EU da se koordinišu kada je reč o Zapadnom Balkanu, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je ocenio da Zapdni Balkna ne sme da bude žrtva pojedinačnih planova zemlja članica EU i dodao da je "optimista ali ne i entuzijasta" kada je reč o samitu EU- Zapdni Balkan u Zagrebu kao pretkretnici u politici proširenja i pristupanja Uniji.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...