VUČIĆ IZ SOČIJA OTVORENO O SASTANKU S PUTINOM: Mnogo dobrih pitanja smo pokrenuli, vojna saradnja je odlična
Foto: Printscreen Kurir TV

razgovarali u četiri oka

VUČIĆ IZ SOČIJA OTVORENO O SASTANKU S PUTINOM: Mnogo dobrih pitanja smo pokrenuli, vojna saradnja je odlična

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej".

Sastanak delegacija je završen, a dvojica predsednika sastala su se u četiri oka.

- Imali smo veoma dobre razgovore, veoma sadržajne i kao predsednik naše zemlje izuzetno sam zadovoljan rezultatima. Zahvalan sam predsedniku Putinu na njegovom ličnom doprinosu da naši odnosi budu veoma dobri, zahvalan na mnogo toga što je uradio u prošlosti za Srbiju. Naša politička i ekonomska saradnja je odlična. Mi računamo na podršku Rusije na svim međunarodnim forumima i organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku. Za Srbiju je od ključnog značaja naša ekonomska saradnja, naša trgovinska razmena raste iz godine u godinu i verujem da će u 2020. godini biti još veća. Razgovarali smo i o brojnim i značajnim infrastrukturnim projektima. Predsednika Putina sam pozvao da dođe u Beograd, a sa velikom čašću sam prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede 9. maja u Moskvi. To je ogromna čast za nas! Posebno želim da se zahvalim predsedniku Putinu što poštuje nezavisnost Republike Srbije, što poštuje naš suverenitet i naše pravo da sami donosimo odluke - stoji na zvaničnom Instagram nalogu predsednika.

Vučić je pred srpskim medijima govorio o detaljima sastanka.

- Veoma sam zadovoljan razgovorom koji smo imali s predsednikom Putinom, Lavrovom, Šojguom i Borisovim i Aleksejem Milerom. U više navrata sam isticao značaj rešavanja gasnog problema za našu zemlju. Ukoliko ne dođe do obnove sporazuma o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine, mi smo u velikom problemu. A nismo ni krivi ni dužni jer smo izgradili gasovod kroz našu zemlju, ali Bugari nisu. Mi nemamo odakle da dobijamo gas, ukoliko toga ne bude. Naša industrijska proizvodnja raste i industrija nam najviše troši gas. Nama 65 odsto ukupnog gasa ide na industriju, od toga živimo, plaćamo radnike, od toga napreduje naša zemlja i gradimo puteve. Srećan sam što je Putin primetio naš napredak u ekonomiji i što je to javno rekao. Neće biti jednostavno za gas, ali ići ćemo na zakazivanje novih količina sa teritorije ruskog gasa, i druge evropske zemlje, u ovom slučaju Slovačke - rekao je predsednik Vučić i dodao da će 9. maja posetiti Moskvu.

On je istakao da će se rezervisati dva miliona kubnih metara na dnevnom nivou, a kod Rusije će se odmah ispuniti maksimalnih 6,2 miliona na dnevnom nivou.

- Mi smo napunili i prepunili naša skladišta u Banatskom dvoru, ponašali smo se odgovorno, ali nam to nije dovoljno, potrebno je da ga uvećamo u narednom periodu.

Vučić je rekao i da je zadovoljan razgovorom o "RŽD", odnosno železnicama, kao i da će na vreme biti završena pruga Stara Pazova- Novi Sad i počeće se sa izgradnjom dispečerskog centra.

- Mnogo dobrih pitanja smo pokrenuli. Vojna saradnja je odlična, trenutno ćemo stati s nabavkom oružja. U petak ili subotu ćemo predstaviti nove helikoptere.

Vućić je rekao da bilo reči i oko kosovskog pitanja, o čemu je pričao Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

- Putin je istakao da će podržati Srbiju. Rusija je prijatelj Srbije, a Srbija je prijatelj Rusije. Niko neće u ime naših građana da odlučuje s kim ćemo da sarađujemo.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Vučić je rekao da je saslušao šta je ruski predsednik imao da mu kaže, ali nije mogao da iznese detalje.

Ceremonija razmene poklona dvojice predsednika. ????

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je otkrio novinarima da je od Putina na poklon dobio pušku Milana Obrenovića, koju je Rusija kupila ove godine na aukciji, kao i vina iz okoline Sočija.

- Ja sam njemu poklonio divnu ikonu iz 19. veka, jer znam da voli ikone i vernik je. Beskrajno mu hvala za pušku, nisam očekivao - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je s Putinom pričao i o globalnoj politici, ali da ne može o svemu da govori u javnosti.

- Vidljivo je koliko Rusija stvari promenila od kako su im uvedene sankcije. Izgradnja gasovoda "Sila Sibira" za oko 60 milijardi kubika gasa koji ide iz Rusije za Kinu je bila velika svetska vest. To je gasovod koji provede 30 puta više gasa nego što ide za Srbiju", naveo je Vučić i dodao da se sada u Rusiji prave drugačiji pravci razvoja, ali da on o tome ne može da govori.

Predsednik se osvrnuo i na "špijunsku aferu".

- Razgovarali smo o svim temama i imamo dobre odnose i trudićemo se da ih održavamo i unapređujemo.

foto: Printscreen Kurir TV

Vučić je rekao da od zvanične Rusije nije dobio nikakvu ponudu da formira vladu sa liderom Dveri Boškom Obradovićem i Strankom slobode i pravde Draganom Djilasom, a pogotovo ne od ruskog predsednika Vladimira Putina. On je rekao da bi, da je Rusija nudila da formira vladu sa Obradovićem i Đilasom, kazao da nikada ne bi vodio vladu sa "onima koji su uništili Srbiju".

- Na takve ponude kakvih je bilo sa različitih strana tražio bih od te osobe sa ponudom da u kratkom vremenskom roku napusti prostoriju na fin način. To je moj odgovo - poručio je Vučić.

Predsednik je najavio da će sutra, nakon susreta sa predsednicima Rusije i Belorisije, koje je imao danas i juče, telefonom razgovarati i sa nemačkom kancelarikom Anegelolm Merkel.

- Sutra idemo na otvaranje radova za jedan auto-put, potpisujemo ugovor za Moravski auto-put. To su velike vesti za nas. I onda razgovor sa Angelom Merkel- kazao je Vučić.

On je rekao da za odgovorne ljude nema lakih razgovora i lakih tema.

- Sutra ću razgovarati s Merkelovom, a za odgovorne ljude nema lakih izgovora. Za one koji nameravaju da pobeđuju nema lakih stvari. Odgovornost i ozbiljnost su za mene dve najvažnije reči. Mislim da je atmosfera bila dobra na današnjem sastanku, hvala Putinu na gostoprimstvu. Ono što sam danas doživeo da me Putin prati do automobila, hvala mu na tome.

Vučić je rekao i da je razgovarao s Putinom o "malom šengenu", ali nije iznosio više detalja.

Razmenili su, kaže, stavove o svim pitanjima, ali rusku stranu, ističe, posebno interesuje pitanje "NATO / ne NATO" i za njihov pristup regionalnim pitanjima taj ugao je najvažniji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track