PANIKA U MSP ZBOG VEZE DIREKTORA I TRGOVCA ORUŽJEM: Detaljna istraga posle pisanja Kurira! Moguće ozbiljne smene
Foto: MSP

Saznajemo

PANIKA U MSP ZBOG VEZE DIREKTORA I TRGOVCA ORUŽJEM: Detaljna istraga posle pisanja Kurira! Moguće ozbiljne smene

Politika -

Izgleda da nije samo Vujić njegov čovek, sumnja se da ima još nekih koji rade za njega. Cela ova priča napravila je veliku paniku

U Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) u toku je detaljna istraga o vezama političkog direktora ovog ministarstva Zorana Vujića s kontroverznim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem i vrhom opozicione Narodne stranke Vukom Jeremićem i Zdravkom Ponošem.

Ova afera napravila je veliki potres i paniku u srpskoj diplomatiji, saznaje Kurir.

foto: Interpol

Ukoliko se potvrdi da je za postavljanje Vujića na funkciju u MSP urgirao Tešić, u ministarstvu bi moglo da dođe do ozbiljnih smena. Među prvima bi, kaže naš izvor, odleteo upravo Vujić, ali i još neki činovnici ako se utvrdi da su deo šeme za trgovinu oružjem.

Bura zbog otkrića

- Otkriće da je Tešić kadrirao u MSP napravilo je pravu buru i potres u ovom ministarstvu. Odmah je naložena istraga da se utvrde sve činjenice, da se vidi da li trgovac oružjem stvarno, preko Vujića, ima uticaja u MSP. Ali izgleda da nije samo Vujić njegov čovek, sumnja se da ima još nekih koji rade za njega. Cela ova priča napravila je veliku paniku - priča sagovornik Kurira.

foto: EPA / Koča Sulejmanović

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za naš list da će se, kada istraga bude završena, svakako preduzeti određene mere. - Tražiću pune informacije o svemu što ste naveli. Ukoliko se ispostavi da je sve tačno, onda će se preduzeti mere, uključujući i kadrovske. Inače, političkog direktora postavlja generalni sekretar Veljko Odalović. Dakle, posle istrage, Vujić može biti razrešen, odnosno postavljen na drugo radno mesto, jer politički direktor nije funkcija nego radno mesto. Narodski rečeno, može biti smenjen - kaže Dačić.

Godinama povezani

Vujić je, podsetimo, na mesto političkog direktora MSP postavljen 2017, a za to je urgirao Tešić. U državnoj službi je gotovo dve decenije, ali je znatno napredovao u vreme bivše vlasti. Bio je u kabinetu nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića, a potom 2007. prelazi u MSP kod Jeremića, gde obavlja visoke funkcije. Od tada su veoma bliski.

Dokaz da su bliski... Vujić, Jeremić i Ponoš na terasi hotela u Njujorku
Dokaz da su bliski... Vujić, Jeremić i Ponoš na terasi hotela u Njujorkufoto: Privatna Arhiva

- Vujić je u vrlo bliskoj vezi s Jeremićem i Ponošem, koji je od 2010, pošto je smenjen s mesta načelnika Generalštaba, udomljen baš u MSP. Ponoš je uz Jeremića ostao do dan-danas. Vujić, Jeremić i Ponoš godinama neguju veze, koje su i sada jake. A tu je i Tešić. Naime, Vujićev brat, koji živi u Čileu, s Tešićem i Ponošem diluje oružje, a Jeremić im je svuda veza. Odatle se i finansiraju - ispričao je izvor Kurira.

O vezi Vujića, Jeremića i Ponoša svedoči i njihova zajednička fotografija koju smo juče objavili, a koja je nastala na terasi hotela u Njujorku.

Završavao mutne poslove

VUJIĆ ZLOUPOTREBLJAVAO DRŽAVNI POLOŽAJ

Vujić je, kako se sumnja, godinama završavao mnoge prljave poslove za Vuka Jeremića i Zdravka Ponoša, ali i za Slobodana Tešića. U svemu je koristio svoj položaj u diplomatiji, pa je tako jednom prilikom, kada je zaplenjen brod sa oružjem na Kritu, išao u Atinu da, u Tešićevo ime, pregovara o otkupu. Tada je pokušao da, kao činovnik Ministarstva spoljnih poslova, zakaže susret sa zvaničnicima u Atini, ali u tome nije uspeo jer je otkriveno da nije tu došao u ime Vlade Srbije. Za ovu aferu tada je saznala i naša BIA.

Marko Matić

ISTRAGA, PA ČIŠĆENJE

foto: Printscreen

Politički analitičar Marko Matić kaže da je neophodno da se osobe koje su upletene u sumnjive radnje iskorene iz državne službe. - Otkrića o vezama velikih trgovaca oružjem i visokih činovnika MSP koji su tu instalirani u vreme Vuka Jeremića ukazuju na neophodnost pokretanja detaljne istrage. Zatim i čišćenje državnih struktura od onih kojima tu nije mesto. Ovo je utoliko bitnije ukoliko se zna da većina izmišljenih afera u našoj javnosti potiče upravo iz kuhinje koju čine te strukture.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: MSP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track