VUČIĆ PREDSTAVIO PLAN SRBIJA 2025: Prosečna plata 900, penzija 430-440 evra na kraju 2025! 700 miliona evra za mlade
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

palata srbija

VUČIĆ PREDSTAVIO PLAN SRBIJA 2025: Prosečna plata 900, penzija 430-440 evra na kraju 2025! 700 miliona evra za mlade

Politika -

Uslov da ti parovi ostanu da žive u Srbiji

BEOGRAD - Prosečcna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić predstavljajući novi investicioni plan Srbija 2025.

1 / 29 Foto: Kurir TV

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje, rekao je Vučić.

Dodatnih 700 milona evra za pomoć mladima

Vučić je najavio danas da će u okviru Programa "Srbija 20205" za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra. Vučić je kazao da je za pomoć mladim bračnim parovima namenjeno, pored svih redovnih davanja iz budžeta, 500 miliona evra, jer je za državu trenutno najvažnija borba za mlade ljude u Srbiji. "Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku. "Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 milina evra", naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subevencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji.

Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davnaja z novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevneciju dece obolele od autizma i pomoć i drugo.

Vučić je rkeao da je program Srbija 2025. vreda ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.

"Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedna budžet na raspolaganu i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti". Vučić je podsetio da Svetska banka predviđa da bi Srbija mogla da dostigne rast i o od sedam odsto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track