VELIKI DRŽAVNICI UGOŠĆENI U BEOGRADU 2019: Srbija na mapi svetskih lidera
Foto: Ilustracija / Branka Ribar

Značajno

VELIKI DRŽAVNICI UGOŠĆENI U BEOGRADU 2019: Srbija na mapi svetskih lidera

Politika -

Ugled Naša država unapredila odnose sa svim vodećim zemljama, o čemu svedoči veliki broj poseta moćnih političara i sastanaka s predsednikom Vučićem tokom 2019. Trend se nastavlja i u 2020

Srbija danas ima veoma dobre odnose sa svim svetskim silama, što je značajno doprinelo ugledu i poziciji naše države u međunarodnoj areni.

Na to nedvosmisleno ukazuje neuobičajeno veliki broj poseta najmoćnijih lidera iz celog sveta tokom čitave 2019. i sastanaka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Gosti Beograda bili su, između ostalih, predsednik Rusije Vladimir Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev, zatim šef francuske države Emanuel Makron, te lider Turske Redžep Tajip Erdogan...

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, kaže da se dokazala ispravnost srpske politike - saradnja, a ne sukobi, te vojna i politička nezavisnost.

- Protekla godina je važna za Srbiju zbog potvrde boljeg međunarodnog položaja, što je rezultiralo neuobičajeno velikim brojem poseta svetskih državnika. Osim moćnih svetskih lidera, poput ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Francuske Emanuela Makrona, važni su Vučićevi susreti s liderima regiona zbog realizacije njegove inicijative o „malom Šengenu“. Izvršen je značajan diplomatski proboj i u države koje su povukle priznanje nezavisnog KiM - komentariše Milivojević.

U Srbiji su bili i bugarski, albanski, mađarski i makedonski premijeri - Bojko Borisov, Edi Rama, Viktor Orban i Zoran Zaev, kao i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Trend se nastavlja i u 2020. Vučić je najavio dolazak premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, ali i predsednika Rusije Putina, kao i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Emanuel Makron, predsednik Francuske Istorijska poseta

Bila je to prva poseta francuskog predsednika Srbiji posle 18 godina. Tokom dva dana boravka u Beogradu potpisana su 22 sporazuma, između ostalih i o metrou i nabavci raketa „mistral“. Makron je obišao Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde se okupilo više hiljada građana. U srdačnom govoru, Makron je na srpskom poručio da Francuska nikad neće zaboraviti žrtvu i ono što je Srbija učinila za tu zemlju tokom Prvog svetskog rata (15-16. jul 2019)

Dmitrij Medvedev, premijer Rusije Podrška Srbiji

Bio u poseti povodom obeležavanja 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Prisustvovao je prikazu sposobnosti srpske vojske „Sloboda 2019“ na aerodromu u Batajnici. Svojim foto-aparatom slikao srpsku vojsku. Sastao se s premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Vučićem. U Skupštini je održao govor pred poslanicima i poručio da Srbija može da računa na podršku Rusije. (19. oktobar 2019)

Vladimir Putin, predsednik Rusije Orden, štene, doček ispred Hrama...

Putin je prilikom posete Beogradu uručio Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, priznanje koje je posle skoro 100 godina opet dodeljeno jednom Srbinu. Potpisano više od 20 sporazuma o saradnji dve države. Vučić je poklonio Putinu štene šarplaninca. Državnici su obišli i Hram Svetog Save, gde ih je dočekalo više od 120.000 ljudi. (17. januar 2019)

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske Projekat mira

Tokom dvodnevne posete razgovarao je s predsednikom Vučićem, obojica su učestvovali na Srpsko-turskom poslovnom forumu. Konstatovano je da su odnosi dve države možda i najbolji u savremenoj istoriji. Potpisano devet sporazuma o saradnji. Održan Samit Srbije, Turske i BiH. Dvojica predsednika prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, nazvan projektom mira. (7-8. oktobar 2019)

Dobri odnosi Susret s Merkelovom i Trampom

Osim mnogobrojnih poseta svetskih državnika Srbiji, značajni su i susreti koje je Vučić tokom 2019. imao s kineskim predsednikom Si Đinpingom i liderom SAD Donaldom Trampom, ali i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Ilustracija / Branka Ribar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track