ALEKSANDAR VUČIĆ O DEŠAVANJIMA U CRNOJ GORI: Ne otimajte srpske svetinje i ne lažite da vam je ugrožena nezavisnost!
Foto: Nemanja Nikolić

Jasna poruka

ALEKSANDAR VUČIĆ O DEŠAVANJIMA U CRNOJ GORI: Ne otimajte srpske svetinje i ne lažite da vam je ugrožena nezavisnost!

Politika -

Stav: Vučić će najverovatnije danas doneti odluku da li za Badnji dan ide na sever Crne Gore na paljenje badnjaka. Poručuje da ne želi sukobe, kao i da mu je želja da bude sa svojim narodom kad je teško

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će danas doneti konačnu odluku da li će Badnji dan provesti sa Srbima na severu Crne Gore. On je naveo da su crnogorske vlasti ugrozile svetinje, koje ne pripadaju vladi Crne Gore, već narodu i Srpskoj crkvi.

Osvrnuo se i na paljenje zastave Crne Gore u centru Beograda.

Brane svetinje... Skup vernika SPC u Crnoj Gori
Brane svetinje... Skup vernika SPC u Crnoj Gorifoto: Vijesti.me/Luka Zeković

Nećemo da ratujemo

- To sa zastavom nije za pohvalu i nije nešto čime možemo da se dičimo. Crnogorski premijer govori notorne neistine, ali nemojte da govorimo koliko i šta su radili srpskom narodu i šta rade svakog dana. Niko vam ne ugrožava nezavisnost, samo nemojte da uzimate srpske svetinje i nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost.

Mi da ratujemo nećemo, ni da se sukobljavamo sa vama. Vi ste ugrozili svetinje koje nisu vaše i koje ne pripadaju ni MUP, ni vladi Crne Gore, nego narodu i Srpskoj crkvi - poručio je Vučić povodom tvrdnje premijera Crne Gore Duška Markovića da je u četvrtak uveče bila ugrožena crnogorska ambasada u Beogradu.

Vučić je, gostujući na Pinku, rekao da je video pokušaj da se Srbija okrivi za sve, kao da je učestvovala u donošenju spornog zakona i kao da je nekoga progonila.

- Najveći pravoslavni praznik je vreme za praštanje, mirenje, vreme da kao narod pokažemo jedinstvo, ne vređajući i ne provocirajući. Suština je da mi razumemo da živimo u različitim državama, da poštujemo te države, ali važno je da pripadamo istom rodu i narodu, da moramo da pokažemo jedinstvo. Idealno vreme da se to pokaže je sada... Mi smo braća i moraćemo uvek da živimo zajedno, jer nemamo nikog bližeg - naglasio je predsednik i dodao da ne planira da drži političke govore.

Doneli sporni  zakon... Predsednik  Đukanović i premijer Marković
Doneli sporni zakon... Predsednik Đukanović i premijer Markovićfoto: AP/Hektor Pustina, EPA/Zipi

Najaviće dolazak

Kako je objasnio, njegov odlazak u Crnu Goru nije zvanična, niti radna poseta toj državi, ali će svakako pokazati poštovanje prema državi Crnoj Gori i najaviti kakve su mu namere i koliko će se zadržati. On je naglasio da ne treba misliti da se predsednik Crne Gore Milo Đukanović i članovi crnogorske vlade svaki put kada dolaze u Beograd najavljuju: - A bilo je takvih dolazaka 50 puta, a u zvaničnoj poseti neki su bili dva do tri puta.

Nikšić

SVEŠTENIK PESNICOM UDAREN U GLAVU

U Nikšiću je juče napadnut sveštenik Mirko Vukotić, kojeg je nepoznati napadač udario pesnicom u glavu. Svedoci pričaju da je napadač žestoko vređao vernike i SPC. - Kad sam ga pitao ko je i zbog čega se tako ponaša, usledio je udarac - rekao je sveštenik. Policija ga je brzo identifikovala i on je priveden.

VUČIĆ O...

„Jovanjici“

Vučić je juče poručio u vezi sa aferom „Jovanjica“ da će se videti „ko je šta i zbog čega zataškavao“. On je, na pisanje medija da li su delovi policije navodno protiv njega i njegovog brata nameštali aferu „Jovanjica“, naglasio da je potpuno jasno da on, njegov brat, niti bilo ko iz porodice Vučić nije bio u kontaktu sa akterom te afere Predragom Koluvijom. - Ko je, šta i zbog čega zataškavao, to ćemo da vidimo. Moraće veštačenje poziva telefonom da se završi jedanput. Ne telefonski pregled, već veštačenje - istakao je on. Naglasio je da će i on morati da bude pozvan po više krivičnih prijava, ali da ni njega, ni njegovog brata niko nije pozvao do sada.

izjavama iz Hrvatske

Komentarišući izjave predsedničkih kandidata u Hrvatskoj koje se odnose na Srbiju i na njega lično, rekao je da to razume kao odgovor na dvostruko brži rast Srbije od Hrvatske. Vučić navodi i da kandidati za hrvatskog predsednika, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, ne bi toliko govorili o njemu da nije dobar za Srbiju: - Ne biste o meni toliko govorili da za Srbiju nisam toliko dobar, a čini mi se da sam bolji nego što sam i sam mislio, koliko me u usta uzimate i grdnih reči o meni govorite.

Histerična kampanja

ĐILASU PROPAO PLAN DA ME PROGLASI ZA IZDAJNIKA

foto: Marina Lopičić

Vučić kaže da se iznenadio kada je video koliko histeričnu kampanju vode brojni mediji protiv njegovog odnosa sa SPC, kao i mogućeg dolaska u Crnu Goru. - Histerija je tako velika i snažna, jer Draganu Đilasu i njegovom kumu Mlađi Đorđeviću pada poslednji bastion laži. Pada im u vodu da je Vučić izdajnik srpskog naroda, posebno u Crnoj Gori. Zamislite da morate da objašnjavate i kažete da predsednik Srbije nije dobrodošao u crkvu, a nisam smetao kada sam išao u crkvu u Zagrebu, u Prištinu, a danas ne mogu da odem u Gračanicu, jer sam imao dovoljno hrabrosti da kažem da je Račak nameštaljka - poručio je predsednik.

Posle incidenta ispred Ambasade Crne Gore

BOŽOVIĆ ODBIO PROTESTNU NOTU

foto: Zorana Jevtić

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova, odbio je juče da primi protestnu notu crnogorskog MSP. Božović je prethodno pozvan na razgovor u MSP Crne Gore kako bi mu se uručila protestna nota ove države zbog incidenta ispred prostorija ambasade te države u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave. Božović je paljenje zastave osudio kao neprimereno i naglasio da to ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana. - Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave - naglasio je Božović.

Episkopski savet

SPC U CRNOJ GORI BEZ POLITIZACIJE, OGRAĐUJEMO SE OD INCIDENATA

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori kaže da „snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori“ pokazuje čvrstu rešenost crkve i vernika da ne dopuste da bilo ko instrumentalizuje crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese. Smatraju da su dostojanstvene i molitvene litije najbolji vid otpora nepravdi. - Unapred se ograđujemo od svih mogućih incidenata koje bi neko mogao inscenirati ovih dana oko Badnjeg dana i Božića - navode u saopštenju.

O uvredama iz SPC

NEĆU LOŠE O AMFILOHIJU

foto: Marina Lopičić

Na pitanje da li se plaši mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Vučić je rekao: - Ne želim javno da odgovaram na uvrede, niti protiv vladike Amfilohija, šta god govorio o meni, već da budem uz svoj narod u Crnoj Gori, i sve što sam imao da kažem, rekao sam pred Saborom SPC, u lice, kako to rade časni ljudi. A da govorim sada protiv vladike Amfilohija ili bilo koga drugog - neću, šta god da priča o meni, nijednog slova neću da kažem.

Andrija Mandić

VUČIĆ DA POSLUŠA SVOJE SRCE

foto: Nemanja Nikolić

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za Kurir da za Badnji dan očekuje Vučića u Crnoj Gori: - Srbi očekuju da predsednik Srbije donese najbolju odluku, a odluka bratstva, solidarnosti, podrške i najiskrenijeg odnosa je najbolja odluka. Nema on mnogo izbora. Treba da postupi onako kako mu srce kaže.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track