Niko neće moći da ostane gluv na pozive parlamenta
Foto: Tanjug

Nebojša Stefanović

Niko neće moći da ostane gluv na pozive parlamenta

Politika -
Predsednik parlamenta mora da pokuša da bude medijator koji će približiti stavove pozicije i opozicije, da pronađe kompromis, koji će omogućiti da skupština radi dobro, rekao je novi predsednik Narodne skupštine

BEOGRAD - Novi predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da predsednik parlamenta mora da bude medijator koji će pokušati da nađe kompromis, kao i da opozicionari neće imati razloga da se na njega žale.

"Predsednik parlamenta mora da pokuša da bude medijator koji će približiti stavove pozicije i opozicije, da pronađe kompromis, koji će omogućiti da skupština radi dobro. Neće to uvek biti lako i neće svi biti uvek zadovoljni, ali ako kao predsednik postignem da svi budu više zadovoljni nego nezadovoljni, smatraću to uspehom", rekao je Stefanović za današnju "Politiku".

On, takođe, navodi da će insistirati da se svi nadležni državni funkcioneri odazovu pozivu parlamenta.

"Biću predsednik koji će insistirati da se predsednik, potpredsednici i članovi vlade ili bilo koji državni funkcioner, kad ih parlament pozove pojave pred poslanicima i odgovaraju na njihova pitanja. Niko neće moći da ostane gluv na pozive parlamenta", rekao je Stefanović.

Novi predsednik parlamenta kaže i da će njegov prevashodni zadatak biti da obezbedi što bolju međusobnu komunikaciju, dodajući da se uz dobru volju, kroz razgovor, svi problemi mogu rešiti.

"Za ovo kratko vreme u stalnom sam kontaktu sa šefovima poslaničkih grupa, pokušavam da budem predsednik koji će imati razumevanja za sve njihove zahteve, možda više za one opozicione nego za predstavnike većine", kaže Stefanović.

Upitan da li će pretiti poslanicima da će ostati bez plate ako ne učestvuju u kvorumu, Stefanović kaže - "Na pamet nam ne pada da nekome pretimo, naročito ne opoziciji. Bio sam opozicionar i mislim da je pravo svakog poslanika da odluči po kojoj tački dnevnog reda će učestvovati u radu". On dodaje da je zadatak vladajuće koalicije da obezbedi kvorum.

Stefanović kaže i da je predložio da u svakom od skupštinskih odbora predsednik bude iz vlasti, a zamenik iz opozicije i obrnuto, podsećajući da je po dosadašnjoj praksi odluka o tome ko će voditi odbore bila prepuštena dobroj volji većine.

"Napravili smo i presedan, kako bismo izašli u susret zahtevu opozicije, pa smo u Odboru za evrointegracije i predsedničko i potpredsedničko mesto dali opoziciji, DS-u i SVM-u, jer im je to bilo važno", navodi Stefanović.

On ocenjuje da skupštinski Poslovnik ima manjkavosti, ali da je to poslednje što treba promeniti u ovoj zemlji , jer ima mnogo važnijih stvari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track