VUČIĆ OTKRIO NOVE MERE: Skraćuje se trajanje policijskog časa, šetnja za penzionere utorkom, petkom i nedeljom
Foto: Printscreen Pink

gostovanje u emisiji vreme korone

VUČIĆ OTKRIO NOVE MERE: Skraćuje se trajanje policijskog časa, šetnja za penzionere utorkom, petkom i nedeljom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuovao je u emisiji "Vreme korone" koja se emituje na TV Pink, u kojoj je govorio o najnovijim merama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

foto: Printscreen Pink

- Skratićemo trajanje policijskog časa posle Uskrsa. Svi će imati sat više. Termini za šetnju penzionera biće utorak, petak i nedelja od 18 do 1, najavio je predsednik Vučić

Predsednik je rekao da ne može da kaže da li virus slabi ili jača, kao i da ne želi da nikoga obavezuje, i ističe da je važno da se slušaju struka i lekari.

- Rezultate dela testova obavljenih dobio sam posle 3 sata danas, i video sam da se Vojvodina umiruje. Ne mogu da kažem da je sve sasvim u redu, ali su to niski brojevi. Beograd je sve bolji, dobar deo zapadne i centralne Srbije je sve bolji, ali ono sa čim imamo problema je Niš, Toplički okrug. Video sam da je i Aleksinac kritičan - rekao je na samom početku predsednik Srbije.

On je dodao da su žarišta svuda gde smo imali veliki priliv ljudi iz inostranstva. Dodao je da može skupo da nas košta i to što su mnogi lepe dane za vikend koristili da odu na neku od planina u zemlji.

- Može skupo da nas košta, jer što smo imali u poslednjih 5 dana u Nišu, to je rezultat kako smo se ponašali pre dve nedelje. Sve od nas zavisi, primetio je predsednik.

- Mislim da je ovo za penzionere najvažnije. Policijski čas se smanjuje za jedan čas. Penzioneri će od utorka od 18 do 1 moći da izaberu pola sata u okviru tog termina. I to će imati tri puta nedeljno. Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu.

foto: Printscreen Pink

Od utorka postepeno otvaranje zanatskih radnji, frizerskih salona, teretana...

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade "punom parom", a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji, potom i ostalih, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za televiziju Pink rekao da se otvaranje hotela, banja, tržnih centara, međugradskog saobraćaja, kao i kontrolisano otvaranje aerodroma, kafića i restorana, planira između 4. i 11. maja.

Vučić je rekao će građevinari od utorka moći da krenu da rade "punom parom", i u visokogradnji i u niskogradnji, ističući da u Srbiji ima mnogo projekata.

On je najavio i da će u utorak obići rusko gradilište kod Čortanovca.

- Krenućemo da radimo punom parom da bismo našim investicijama uspeli da sačuvamo viši nivo BDP nego što je rekao MMF, a MMF je rekao da ćemo da budemo najbolji u Evropi", rekao je Vučić.

foto: Printscreen Pink

Od utorka će početi i otvaranje gotovo svih zanatskih radnji, vulkanizerskih, automehaničarskih, hemijsko čišćenje, obućari, krojači, prodavnice automobila, bicikla, tehničke robe i građevinskog materijala.

Očekuje da će druge radnje do 300 metara kvadratnih, biti otvorene 27. aprila, osim onih u tržnim centrima, ukoliko situacija u vezi sa korona virusom bude dobra.

- Ako krene lošije, povući ćemo mere, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će restorani i kafići biti otvoreni u periodu između 4. i 11. maja, ali da će morati da se poštuju mere za sprečavanje virusa.

"Očekujemo za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, konotrolisano otvaranje aerodroma, restorana i kafića, planiramo otvarnje između 4. i 11 . maja. Ali tu ćemo isto morati da pravimo distancu u restoranima. I od 3. maja su povoljni vremenski uslovi", rekao je Vučić gostujući na Pinku.

foto: Printscreen Pink

Dodao je da je bolje kada se to radi na otvorenom, gde takođe mora da postoji socijalna distanca.

Vučić je rekao da kada je reč o profesionalnim sportistima tu postoji možda najviše nedoumica, jer je za njih neophodno da se urade sistematski pregledi i skininzi i o tome će, kako kaže, lekari da govore.

- Posebni su uslovi za njih, za sve to smo mislili iza 27. aprila, ali moraće da bude posebna zaštita. To znači da imaju maske ili rukavice ili dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazima u svoje radnje.

Fabrike počinju da rade 4. Ili 11. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će fabrike početi da rade od 4. Ili 11.maja.

- Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo, poručio je on za TV Pink.

Rekao je da neki koji imaju obezbeđenu socijalnu distancu mogu da krenu već 27. aprila.

Vučić kaže da se svakog dana prati čitava sitauciju.

Kaže da će sve to biti ako bude sve išlo kako je dana i da je to što je danas bilo sedam mrtvih zbog onog što smo imali u prethodnom periodu.

Ipak, dolazi mnogo manji broj teških slučajeva, istakao je on.

foto: Printscreen Pink

Predsednik je zahvalio Željku Mitroviću i Miodragu Kostiću što su se njihove kompanije odrekle pomoći i novca u korist države.

Svaka čast, to je ogromna stvar za našu zemlju i beskrajno sam im zahvalna što su takav potez napravili, pošto su nam time, državi, uštedeli oko 6,5 miliona evra

Kako kaže, u roku od 7 do 10 dana, parlament će obezbediti da svi dobiju vizire, maske, i dezinfekciona sredstva i da se zakaže sednica Skupštine Srbije.

Optimista sam po pitanju ekonomije

-Optimista sam po pitanju naše ekonomije, a inače nisam optimista po prirodi. Ukoliko uspemo da se otvorimo kako smo planirali, sve ćemo pobediti. Imaćemo najbolju ekonomiju i rast bruto domaćeg proizvoda u celoj Evropi - rekao je Vučić.

Kako kaže, probaće da to bude minus 1.

-Moje je da sprovodim u delo ono što stručnjaci govore, i hvala im što priznaju da država efikasno radi. Naš posao je bio da obezbedimo bolnice i sve smo ih renovirali - rekao je Vučić.

Dodaje da su renovirane Dragiša Mišović, VMC, Zemunska bolnica, Gradska bolnica, i dodaje da su brzo napravili i privremenu korona bolnicu, kao i više nego dovoljan broj respiratora.

foto: Printscreen Pink

-Ideja nam je da napravimo nešto kao digitalno zdravstvo u Srbiji gde ćemo da imamo poseban magacin u kome ćemo da imamo opremu za sve. Za sve što može svet da zahvati mi ćemo da napravimo u narednih godinu dana. Pokazaćemo da smo ozbiljnija država od mnogih drugih - rekao je Vučić i dodao da je krenula sa radom prva fabrika maski u Rumi koja će 96 hiljada hirurških maski dnevno da proizvodi.

Kako kaže, rešen je jedan veliki problem.

Osnažićemo državna preduzeća

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija u narednom periodu osnažiti državna preduzeća, među kojima su i EPS, Er Srbija, Telekom Srbija, kao i da će kupovati različite kompanije i firme u regionu.

Vučić je za televiziju Pink rekao da država neće dozvoliti da propadne bilo koje veliko preduzeće, bilo da je javno preduzeće ili akcionarsko u kojem je država većinski vlasnik.

Navodeći da sada Evropa dozvoljava i dokapitalizaciju i državnu pomoć, Vučić je rekao da će država pomoći Er Srbiji i dodao da se sa SAD pregovara o boljoj poziciji na aerodromu u NJujorku i da će biti napravljeni odlični ugovori.

- Er Srbiju ćemo da osnažimo i nećemo dozvoliti da ni Telekom propada, niti bilo koje od velikih preduzeća" rekao je Vučić.

Istakao je i da će Srbija svoju ekonomsku snagu pokazati pre svega u regionu i da će kupovati različite kompanije i različite firme.

Predsednik je dodao i da je dobro što Železaru u Smederevu i rudnik bakra drže Kinezi, jer bi u suprotnom Srbija mogla samo da stavi katanac na vrata tih firmi i ostane bez dvesta, trista milijardi evra.

Treba da ulažemo u lekare

Kako kaže, prekosutra se pušta u prodavnice 4 miliona pari rukavica i maski.

-Sada proizvodimo sve što je potrebno. Jedino naša zemlja proizvodi gotovo sve, sve osim respiratora - rekao je Vučić i dodao da je njih bilo najteže nabaviti.

Kako kaže, KBC "Dragiša Mišović" je imao 31 respirator, a danas, dodaje, ima 160 respiratora.

-Mašine imamo i za to ne treba da brinu uopšte. Imamo ih čak i u rezervi - rekao je Vučić.

Kako kaže, najveći broj će uvek lekara da bude zaraženo i to ništa, dodaje, nije tajno.

foto: Printscreen Pink

-U te ljude ulažete, školujete ih, i kada dođe do te situacije, njihov je posao da brane zemlju. Ovo je svakako udar na njih, mi imamo veliki broj lekara koji su preuzeli strašan teret na sebe, ali ima i onih koji su se sklonili - rekao je Vučić i dodao da su u jednom gerontološkom centru uhvatili tri žene koje napuštaju dom, kako beže sa svog radnog mesta, a trebale su da budu tamo u karantinu.

Kako kaže, aplauz za njih je potreban da bude još veći, jer, dodaje, oni koji rade su junaci.

-Imamo fantastične lekare i ljude širom Srbije. To su neverovatni ljudi. Fantastični - rekao je Vučić i dodao da će kada sve prođe dodatno da ojačaju zdravstvo.

Kako kaže, moraće da se izgradi novi veliki KC Kragujevac i imaćemo, dodaje, najbolji zdravstveni sistem na svetu, makar, kako kaže, da budemo u 30 zemalja na svetu.

Danilo je dobro, ponosan sam na svoju decu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je njegov sin Danilo, koji je oboleo od covid 19, sada dobro i istakao da je ponosan na svoju decu, Danila i Milicu, što su pomagali penzionerima.

foto: Printscreen Pink

- Mnogo sam srećan što je Danilo vrlo dobro. Ne moram nikome ko je roditelj da govorim kako je to kada za jednu tešku i prevrtljivu bolest morate da odvedete svoje dete negde, a ne možete a uđete u bolnicu ili bilo gde sa njim. To je za nama,rekao je Vučić gostujući na Pinku.

On je zahvalio svima koji su mu pružali podršku.

- Kao i onima koji su molili Boga da Danilo završi na respiratoru ili još gore od toga... i jedno i drugo govori za sebe dovoljno. Ponosan sam na Milicu i Danila koji su pomagali penzionerima. On je 11 penzionerskih porodica obilazio, a zarazio se kada je bio u trenutku odmora sa drugarima, u kasnim satima kada su skinuli masku i rukavice.

Vučić je istakao da su i Danilo i Milica radili radili dobar posao za zemlju.

Na pitanje kako komentariše tvitove da je neozbiljno to što je njegov sin Danilo bio na Sajmu u Beogradu zbog bezbednosti, Vučić je na to ironično rekao da je njegov sin sigurno otišao na sajm zbog vašara da se tamo zabavlja...

- Govrili su da je to logor i nazivali 'sajmište', drugi su hteli moju decu da predstave kao nenakve kriminalce, poredili sa Markom Milsosevićem i ne znam sa kim sve. Danilo je običan narodni momak i radnik, nikakvu on funkciju nema i ide tamo gde mu lekari kažu. Odvratno mi je da odgovram na sve to, jer onda dođem u situaciju da budem ličan, dodao je Vučić.

Isplata 100 evra građanima 11. Ili 12 maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će 100 evra građanima Srbije, koje je država obećala, biti isplaćeni 11. ili 12. maja.

foto: Printscreen Pink

- Verujem da ćemo 11. ili 12. maja uplatiti taj novac ljudima, to je već za 20 dana, rekao je Vučić za Tv Pink.

Siromašnima je, kaže, taj novac potreban, a ostali će podstaći potrošnju.

Kaže da su se mnogi smejali toj meri, podsećajući da na taj način podstiču potrošnju i privredu i najrazvijenije zemlje poput SAD, Japana, Singapura Vučić ističe da Japan isplaćuje svojim građanima 850 evra i navodi da Srbija nema toliko novca, jer nije takva sila, ali u skladu sa realnim izvorima isplaćuje svojim građanima.

- Zašto to rade? Jer postiču potrošnju, nadu, optimizam. Psihologija je uvek pola ekonomije, podvukao je Vučić.

Vučić bez komentara na Đilasovo "ne dam novac ovoj državi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni večeras nije hteo da komentariše svoje političke protivnike, pa ni izjavu Dragana Đilasa da je "uplatio novac Unicefu, a ne ovoj državi".

Snimak lidera Stranke slobode i pravde, na kojem kaže da oni koji žive bolje od proseka u Srbiji pomažu, da je to njihova stvar koliko pomažu i da on o tome ne govori, ali da je pomogao uplatom novca "na račun Unicefa, a ne ovoj državi", pušten je u večerašnjoj emisiji TV Pink u kojoj je Vučić gostovao.

Na pitanje voditeljke kako vidi to što Đilas neće da da novac svojoj državi, Vučić je podsetio da neće odgovarati na politička pitanja dok se ne izborimo sa korona virusom.

- Ljudi su pametni i ljudi sve znaju, rekao je Vučić.

foto: Printscreen Pink

Dan posle neće biti ni nalik danu pre korone

Dan posle korone, nema nikakve sumnje, neće ličiti na dan pre korone, smatra predsednik Aleksandar Vučić i dodaje da će se odnosi u svetu promeniti nakon pandemije Kovida 19.

Prema njegovim rečima, ljudi će se okretati realnoj i racioalnoj politici, a ne tabuima iz prošlosti.

- Kada sam ja rekao tu istinu, svi su me napali, a posle su i oni rekli, Makron i još neki drugi. Dan posle neće ličiti na dan pre. Nema sumnje da je to tako. Mnogi odnosi u svetu će da se menjaju, biće drugačije nego što je bilo, rekao je Vučić za TV Pink.

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da ima fantastične prijatelje na istoku.

Imamo, kaže, veličanstveno čelično prijateljstvo sa Kinom i nećemo ga prekidati, šta god o njemu napisali u regionalnoj ili svetskoj štampi.

- Šta god im padne na pamet. 100 od 130 respiratora smo dobili od Si Đinpinga. Baš me briga šta će ko da kaže. Nije moje da se dodovravam svetskim moćnicima, već da se borim za narod i to ćemo nastaviti, rekao je Vučić.

foto: Printscreen Pink

Dodao je da imamo mnogo dobrih ljudi u svim strukama, i zato ga, ponavlja, ne zanima šta će ko o njemu da piše.

Kako je rekao, neki brojevi ne mogu da se sakriju, navodeći da je Srbija za nekim zemljama zaostajala 200 godina, a sada će ih stići za pet do sedam godina, po nivou BDP-a i po visini ličnih primanja.

Vučić je istakao da država želi da sama može da proizvede sve što joj je neophodno, i, uveren je, uspećemo u tome.

Predsednik je poručio i da je važno da nam se korona ne vrati.

Dodao je da mu je iskreno žao SAD koje se suočavaju sa užasnim gubicima, a da je od poslednica virusa korona oca izgubio i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

- Vidim da se ruska braća muče, dobro su se držali. Biće muka, ali želim im da izbegnu katastrofalni scenario. Italiji, Španiji, Francuskoj, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Švedskoj svima koji umaju velikke žrtve, želim da se što pre izađu iz svega ovoga, rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track