SASTANAK VUČIĆA I PREDSEDNIKA EBRD: Predsednik Srbije razgovarao sa Čakrabartijem FOTO
Foto: Printscreen/ buducnostsrbijeav

putem video-konferencijske veze

SASTANAK VUČIĆA I PREDSEDNIKA EBRD: Predsednik Srbije razgovarao sa Čakrabartijem FOTO

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem putem video-konferencijske veze.

Tema sastanka bila je saradnja Srbije i EBRD u uslovima pandemije KOVID-19, kao i njen uticaj na privredni rast Srbije i Zapadnog Balkana i na globalna ekonomska kretanja.

Vučić je rekao da pandemija ima veliki uticaj na ekonomiju Srbije, ali da se pokazalo da su zdrave i stabilne javne finansije doprinele da budemo otporniji na taj uticaj od drugih u regionu. On je dodao da je stanje naših finansija takvo zahvaljujući i podršci EBRD.

Čakrabarti je čestitao Vučiću na tome kako je Srbija odgovorila na aktuelne izazove i rekao da je impresioniran preduzetim merama, posebno na fiskalnoj strani, što inače nije lako učiniti.

Vučić je rekao i da se nada nastavku dobre saradnje i da su investicije EBRD u privatni sektor, posebno u mala i srednja preduzeća više nego dobrodošle.

Tokom sastanka je posebna pažnja posvećena planovima za saradnju EBRD sa lokalnim samoupravama, koje će doprineti razvoju gradova i mesta u Srbiji.

Pored predsednika, sastanku su prisustvovali ministri finansija i zdravlja Siniša Mali i Zlatibor Lončar.

Inače, Odbor direktora EBRD odobrio je pre nekoliko dana povećanje sredstava za podršku ekonomijama u usponu, u kojima je banka aktivna, na 21 milijardu evra u okviru paketa mera namenjenog ublažavanju uticaja i oporavku od ekonomskih posledica korona krize u 2020/2021. godini. Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti nazvao je Covid-19 neviđenim izazovom za svet i regione EBRD-a.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track