NOVI ŠAMAR OD HRVATA: Zabranili Srbima ulazak u zemlju
Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Profimedia

Rampa: I PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ SE UGLEDALI NA MILA:

NOVI ŠAMAR OD HRVATA: Zabranili Srbima ulazak u zemlju

Politika -

Nepoželjni: Hrvatska je otvorila granice prema 10 zemalja, ali ne i prema nama, što je dokaz netrpeljivosti, ocenjuju srpski ministri

Posle Crne Gore, i Hrvatska je stavila rampu za građane Srbije!

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da se potpuno otvaraju njihove granice prema 10 zemalja, ali među njima nema Srbije.

To bi u praksi značilo da je svim srpskim državljanima onemogućeno da pređu granicu i uđu u Hrvatsku i njeno primorje.

foto: Zorana Jevtić

Strah od Srba

Hrvatska, međutim, nije zatvorila svoje granice za državljane Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke, poručio je Plenković.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Kurir da se, po svemu sudeći, Hrvatska više plaši Srba nego korone.

- Svet će se promeniti posle korone, ali mržnja i kompleksi Hrvatske prema Srbiji nisu i neće. Više od korone, Hrvatska se plaši Srba. Sada bar znamo ko je dao ideju Crnoj Gori da zabrani ulazak Srbima, nisu se sami setili - rekao je Vulin.

foto: Beta / Mario Strmotić / Hina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da je ovo „isti virus od koga boluju i Crnogorci“.

- Rade na sopstvenu štetu. Meni je samo jedno drago, to će valjda opametiti naše da ne idu tamo gde ih neće - kaže Dačić za Kurir.

Širenje nestabilnosti

Zatvorene crnogorske granica prema Srbiji nisu štetne samo za odnose između Srbije i Crne Gore već mogu biti opasne za ceo region, ocenjuju sagovornici Kurira.

Istoričar Dejan Ristić kaže da događaji koji već mesecima potresaju Crnu Goru prete da se preliju i izvan njenih granica.

- Razdruživanjem Državne zajednice Srbije i Crne Gore i osamostaljivanjem Crne Gore došlo se u apsurdnu situaciju da je stvoren „proizvod bez sadržaja“. Crnogorska država 2006. godine bila je zemlja u kojoj su većinu stanovništva činili Srbi. Njena prošlost, identitet, kultura, tradicija, vera i druge karakteristike bili su tada u neraskidivoj vezi sa srpskim etničkim korpusom. Ova kriza je izuzetno opasna i preti da izazove dodatnu nestabilnost i u regionu - ocenjuje Ristić i dodaje da njenom postepenom rešavanju treba pristupiti „bez emocija, hladne glave“.

Odluke Podgorice da se prema Srbiji ne otvore granice znatno će ugroziti turistički i ekonomski sektor, ocenili su juče opozicioni poslanici u parlamentu Crne Gore.

Inače, BiH juče je donela odluku o otvaranju svojih granica sa Srbijom i Hrvatskom.

KOLATERALNA ŠTETA

ZBOG POLITIKE ISPAŠTA NAROD Sezonski radnici u problemu

Zatvaranje crnogorskih granica pogodilo je i sezonske radnike iz Srbije koji tokom leta imaju posao u Crnoj Gori. Gordana Popović iz Užica, koja tokom leta radi na primorju u kafiću, kaže za Kurir da zbog ovakvih odluka najviše ispašta narod.

- Ovde je trenutno loša situacija jer nema turista. Jasno je da je umešana politika pošto su uskoro izbori. Ispada da se Srbi i Crnogorci međusobno mrze, a to nije istina. Mi smo jedan narod i ovde apsolutno ne postoji netrpeljivost među ljudima. Zbog takvih političkih odluka mogu samo da ispaštaju građani - kaže Popovićeva. I Đorđe Đurašinović iz Osečine planirao je da ovo leto provede radno u Crnoj Gori, ali to je sada, kako kaže, pod znakom pitanja.

- Kako stvari stoje s granicom, izgleda da neću ići nikako. I ako budem, to će biti na mesec-dva, ali tek kad se otvore granice - rekao je Đurašinović za Kurir TV.

PARADOKS

ISKORISTILI BEND IZ SRBIJE ZA PROMOCIJU NIKŠIĆA

Milov DPS maznuo spot BG sindikata

Grupa Beogradski sindikat reagovala je na video-spot nikšićkog odbora DPS, čiji je lider Milo Đukanović, u kojem je u promociji turističkih i festivalskih dešavanja u tom gradu iskorišćen snimak njihovog nastupa, iako im je od februara zabranjen ulaz u Crnu Goru uz obrazloženje da „predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost“. Zbog toga su reagovali članovi Beogradskog sindikata.

foto: EPA / Boris Pejović

- Paradoksalno je to što je u pitanju promocija političke stranke režima koji nam je pre samo tri meseca zabranio ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne bezbednosti. Nije nam jasno kako istovremeno možemo da budemo primer „dobre energije u kojoj uživaju desetine hiljada mladih ljudi i onih koji se tako osećaju“ i pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore - poručili su iz BG sindikata.I. E.

Metju Palmer CRNA GORA I SRBIJA TREBA DA RAZGOVARAJU

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metju Palmer kaže da Srbija i Crna Gora treba da razgovaraju, da vlade treba da komuniciraju i da treba da postoje otvoreni kanali komunikacije. Dodao je da Crna Gora ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju, ali da treba i „pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susedom, kako će uticati na letnju turističku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji“.

Ambasador Tarzan Milošević DOLAZAK NOVAKA DOBRA JE PROMOCIJA ZA CRNU GORU

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević kaže da čvrsto veruje da će problem koji je nastao s otvaranjem granice biti rešen u narednih 10 dana.

foto: Beta / Dragan Gojić

- Nema niko zadnju nameru, nama je najveći interes prvo otvoriti granicu sa Srbijom. Građani Srbije sigurno mogu da dođu u Crnu Goru, to je bratski narod i sigurno neće imati problem kad dođu kod nas - rekao je Milošević. Dodao je da nema informaciju da se srpskom teniseru Novaku Đokoviću neće dozvoliti da organizuje turnir u Crnoj Gori, kao što se navodilo u medijima.

- Đokovićev dolazak je dobra promocija za Crnu Goru i turizam, on se venčao na Svetonm Stefanu i poreklom je iz Crne Gore - naveo je Milošević.

(Kurir.rs / S. Slamnig - Lj. Radanov / Foto:AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track