ALEKSANDAR BOCAN HARČENKO: Povratak na Rezoluciju 1244 osnova i najbolji put za rešenje problema Kosova i Metohije
Ilustracija, Foto: EPA/Helmut Fohringer

21. godišnjica od usvajanja

ALEKSANDAR BOCAN HARČENKO: Povratak na Rezoluciju 1244 osnova i najbolji put za rešenje problema Kosova i Metohije

Politika -

BEOGRAD- Povratak na Rezoluciju 1244 je osnov i najbolji put za rešavanje problema Kosova i Metohije, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenkon povodom 21.godišnjice usvajanja tog dokumenta Saveta bezbednosti UN.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ministarstvo Odbrane Srbije

On ocenjuje da je Rezolucija "pala u zaborav" i da je njeno nepoštovanje izvor nestabilnosti u regionu i Evropi i razlog što još uvek nije postignuto trajno rešenje o KiM.

Bocan-Harčenko kaže za Tanjug da Rezolucija 1244 i danas ima ključni značaj za potpuno regulisanje problema KiM , a ulogu i značaj tog dokumenta vidi , pre svega, u tome što je 1999.godine to pitanje vraćeno sa "vojnog na politički kolosek".

"Na žalost, Rezolucija 1244 nije poštovana u neophodnoj meri i to je najvažniji razlog zbog kojeg situacija na KiM do sada nije regulisana", ocenjuje ambasador.

Primećuje da se godinama u izjavama zapadnih zvaničnika ne pominje Rezolucija 1244 što smatra "velikom greškom" i kršenjem međunarodnog prava.

Bocan-Harčenko smatra da je, ako je cilj pregovora pravedno i pravično rešenje u okviru međunarodnog prava, kojim bi se obezbedila stabilnost u regionu i Evropi, neophodno imati na umu Rezoluciju 1244 kao osnovni i ključni dokument.

"Mnogo se danas govori o obnovi dijaloga Beograda i Prištine, na koji način, šta je cilj, moguće rešenje. A sama Rezolucija 1244 je pala u zaborav kod naših zapadnih partnera, iako ima ključni značaj. Ako bi se ispoštovala u neophodnoj meri, onda ne bismo mislili na neki drugi dokument", kaže ambasador.

Podseća da je Rezolucija 1244 utemeljena na međunarodnom pravu i na principima teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije i napominje da je to za Rusiju najvažnije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Ako bi se, kaže, došlo do određenog rešenja koje bi odgovaralo Srbiji, Savet bezbednosti bi to razmotrio i tada bi, dodaje ambasador, postojala mogućnost da se eventualno usvoji drugi dokument.

"Ali, to je sve teorija, sada najvažnije ostaje, poštovanje Rezolucije 1244", zaključuje Bocan-Harčenko.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track