CENTAR ZA PRAĆENJE IZBORA: Izlaznost 50.44%, ubedljiva pobeda liste Aleksandar Vučić - Za našu decu
Ilustracija, Foto: Tanjug/Zoran Mirković

anonimna izlazna anketa

CENTAR ZA PRAĆENJE IZBORA: Izlaznost 50.44%, ubedljiva pobeda liste Aleksandar Vučić - Za našu decu

Politika -

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura danas je organizovao anonimnu izlaznu anketu (exit poll) na 40 biračkih mesta u opštini Voždovac. Prema poslednjim podacima o izlaznosti do zatvaranja biračkih mesta glasalo je 50.44 odsto upisanih birača u birački spisak.

U nastavku teksta nalaze se rezultati koje su dobili i statistički obradili. Veoma je važno da građani razumeju, da ovde nije reč o brojanju glasova.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Anadolija/Miloš Vujović

Dakle, rezultati anonimne izlazne ankete nisu preliminarni rezultati izbora.

- Kada kažemo „anonimna izlazna anketa“, reč je o tome da smo nakon glasanja, na uzorkovanim biračkim mestima, anonimno pitali građane za koga su glasali, a u cilju da pravovremeno informišemo javnost o procenama rezultata izbora. Stoga je ovde reč o prognozi rezultata na osnovu anonimnih izlaznih anketa, kažu iz CPI.

Rezultati anonimne izlazne ankete na republičkom nivou:

Aleksandar Vučić – ZA NAŠU DECU – 56.7 % Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma -11.1 % Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju – 7.8% Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka – 4.6% Suverenisti – 3.7% Metla 2020 – 3.4% Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana – 2.5% Zavetnici – Milica Đurđević Stamenovski – Srpska stranka – Zavetnici – 2.1% Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković – 1.9%

Ilustracija
Ilustracijafoto: Anadolija/Miloš Vujović

Rezultati anonimne izlazne ankete na opštini Voždovac:

Aleksandar Vučić – ZA NAŠU DECU – 56.4% Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma – 11.1% Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju – 8.4% Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka – 8 % Suverenisti – 3.9 % Metla 2020 – 3.9% Savez za Voždovac – 2.9% Za Kraljevinu Srbiju – Za naš Voždovac – 2.7% Zavetnici – Milica Đurđević Stamenovski – Srpska stranka – Zavetnici – 2.2% Dobro za Voždovac – 2.1%

Posmatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura javljaju da su sva biračka mesta zatvorena na vreme.

- Sada sa sigurnošću možemo da konstatujemo da je izborni dan prošao u skladu sa predviđenim procedurama i normama. Neregularnosti o kojima smo izveštavali u toku izbornog dana nisu dovele u pitanje rezultate ilegalnost izbornog procesa. Tokom čitavog izbornog dana, izveštavali smo javnost o odzivu građana na parlamentarnim izborima. Prema poslednjim podacima o izlaznosti do zatvaranja biračkih mesta glasalo je 50.44 odsto upisanih birača u birački spisak, kažu iz CPI.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragan Kadić

Glasačka mesta otvorena su, kako je i predviđeno, u 07:00 časova, a zatvorena su u 20:00 časova.

Posmatračima Centra za praćenje izbora i izbornih procedura omogućeno je neometano posmatranje izbornih radnji na akreditovanim biračkim mestima.

Svim građanima koji su se zatekli na biračkim mestima u trenutku zatvaranja, omogućeno je da iskoriste svoje biračko pravo.

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura pratio je redovne parlamentarne izbore koji su se održali u Srbiji u nedelju 21. juna. Centar je organizovao posmatračku misiju koja je nadgledala sprovođenje izbornih radnji na 300 biračkih mesta odabranih na osnovu slučajnog reprezentativnog uzorka. Tokom čitavog izbornog dana, izveštavali smo javnost o odzivu građana na parlamentarnim izborima, toku glasanja i nepravilnostima do kojih je došlo.

(Kurir.rs/cpi.co.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track