VIDEO SAMIT BEOGRAD - PRIŠTINA U PETAK: Domaćini Merkelova i Makron
Foto: Nemanja Nikolić

bio najavljen u martu, odložen zbog korone

VIDEO SAMIT BEOGRAD - PRIŠTINA U PETAK: Domaćini Merkelova i Makron

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron i Nemačka kancelarka Angela Merkel 10. jula će organizovati samit, u kojem će predstavnici Beograda i Prištine biti ugošćećni putem video konferencije, javlja agencija AFP.

Kako je u nemačkom MSP rečeno, ponovno uspostavljanje političkog dijaloga kojem posreduje Evropska unija, između Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja zapadnog Balkana, trebalo bi da se desi bez odlaganja, piše Blic.

Istovremeno, poručili su i da Specijalno veće Kosova uživa punu podršku Savezne vlade Nemačke, ali i da međunarodna zajednica, uključujući Nemačku, jasno očekuje da Kosovo poštuje ovu posvećenost i podržava rad te institucije. Samit je bio najavljen još u martu, ali nije održan zbog situacije s korona virusom.

Brisel očekuje Vučića i Hotija 12. jula na dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti trebalo bi da se sastanu u nedelju, 12. jula u Briselu na novoj rudi dijaloga uz posredovanje EU, saznaje Tanjug u Briselu.

U pitanju je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa, čiji je posednji sastanak održan 2018. godine.

- Sastanak će biti prilika da se nastave razgovori i rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, uključujući i sva druga pitanja - rečeno je Tanjugu u Briselu.

U Briselu najavljuju da će domaćini sastanka Beograda i Prištine "na visokom političkom nivou", 12. jula, biti šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track