JOŠ JEDNA LAKRDIJA OPOZICIJE: Novi savez ismeva čak i Boško Obradović! Nikom nije jasno šta im je program
Foto: Tanjug

JOŠ JEDNA LAKRDIJA OPOZICIJE: Novi savez ismeva čak i Boško Obradović! Nikom nije jasno šta im je program

Politika -

Umesto Saveza za Srbiju nikla je nova organizacija Udružena opozicija Srbije. Isti činioci i nedostatak jasnog programa dovoljni su za ocenu da ih čeka neslavna budućnost, ocenjuju analitičari

Savez za Srbiju otišao je u političku penziju, a njegovo mesto na političkoj sceni zauzela je gotovo identična organizacija - Udružena opozicija Srbije.

Baš to što gotovo iste stranke čine ovu novu grupaciju i što nemaju konkretan program moglo bi da im donese istu sudbinu kao Savezu, smatraju politički analitičari.

Sumnju u domete nove organizacije izrazili su i sami opozicionari, pa čak i oni koji su bili deo Saveza.

Nema razlike

Udružena opozicija Srbije formirana je 10. avgusta, a čine je Građanska platforma, DS, DZVM, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, SSP, Šumadijska regija, Đorđe Vukadinović. Deo nove organizacije neće biti Dveri, i to zato, kako je objasnio Boško Obradović, što nema jasnog programa. Nejasan koncept i način rada presudili su da van ove priče ostane i SDS Borisa Tadića.

- Ostaje nejasno o čemu se tu radi, da li je rasformiran SZS, kao i ko formira Udruženu opoziciju, koje su njene funkcije, način rada - kazao je Tadić, kao i da misli da je u pitanju „tranzicioni proces sa ciljem da prikrije da se SZS raspao“.

S druge strane, Vuku Jeremiću, lideru NS, pao je kamen sa srca jer Obradović nije u novoj organizaciji, pa samim tim, kako je rekao, neće morati više da objašnjava postupke lidera Dveri.

Prema rečima politikologa Jelene Vukoičić, ukoliko nova organizacija ne izađe sa idejama, doživeće sudbinu Saveza.

- Ne vidim poentu nove organizacije i bojim se da će doživeti sudbinu SZS. Ukoliko ne izađu s programom, neće imati budućnost. Nije dovoljno da samo kritikuju vlast - kaže Vukoičićeva.

Moraju da se trgnu

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost siguran je da je UOS novi neuspešni projekat Dragana Đilasa koji je osuđen na propast u samom začetku.

- Ova bleda kopija Saveza je osmišljena da bi se prikrio raspad Saveza i činjenica da su se Obradović, Jeremić i drugi Đilasovi uposlenici ovom oligarhu počeli otimati kontroli. Budućnost saveza je tmurna, kao što je i prošlost prethodnog, i jedino što možemo očekivati jeste ugrožavanje ustavno-pravnog poretka kroz uličarsku borbu protiv vlasti - dodao je Rajić.

foto: Zorana Jevtić

Balša Božović

Promenom imena izbegavaju odgovornost

Balša Božović, bivši poslanik DS, poručio je da čelnici Saveza promenom imena žele da izbegnu odgovornost za propale dve godine u borbi protiv Vučića. - Političari koji ne poznaju etiku odgovornosti uglavnom misle da su nezamenljivi. Ne predstavljaju građane, nego sebe i svoje interese - napisao je na Tviteru.

K. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track