PODVALA SRBIJI: Vučiću stavljen papir s priznanjem Kosova, on poručio da ne dolazi u obzir da potpiše!
Foto: Nemanja Nikolić, Profimedia, AFP

ŠOK U BELOJ KUĆI

PODVALA SRBIJI: Vučiću stavljen papir s priznanjem Kosova, on poručio da ne dolazi u obzir da potpiše!

Politika -

Šefu države na početku razgovora u Vašingtonu bukvalno postavljen ultimatum - uručen mu dokument čija je 10. tačka međusobno priznanje

Nema te vrste bojazni da potpišem bilo kakvo priznanje nezavisnosti Kosova - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć iz Vašingtona, posle razgovora sa predstavnicima Prištine i kabineta američkog predsednika Donalda Trampa.

Jaki pritisci

- Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov „Ekonomska normalizacija“. Taj papir je bio užasno težak, imao je 16 tačaka i sadržao je tu tačku o priznanju. Smatrali smo da to nije trebalo da stoji u dokumentu o ekonomskoj normalizaciji i da ne možemo to da prihvatimo. Ljudi iz Trampovog kabineta su to saslušali i mislim da u drugim dokumentima te odredbe više nema. I dalje se nadamo da je moguće da postignemo dogovor - poručio je Vučić, dodajući da će se videti da li će moći da postignu dogovor.

Ranije juče ministar finansija Siniša Mali, inače učesnik razgovora u Vašingtonu, poručio je javnosti u Srbiji da je od Aleksandra Vučića zatraženo da potpiše dokument u kojem se tačka pod rednim brojem 10 odnosi na priznavanje Kosova:

- Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih deseta tačka podrazumeva međusobno priznanje. Ogroman je pritisak na delegaciju Beograda u Vašingtonu. Dvadeset učesnika razgovora, ne samo Albanci, veoma se agresivno reaguje na svaku reč iz naše delegacije. Ogroman je pritisak, ovo su za nas veoma teške teme. Predsednik Aleksandar Vučić se bori, a da li će izdržati, videćemo... Ja se vraćam razgovorima, nastavljamo, borićemo se do kraja i, kao što je predsednik rekao, predaja nije opcija - rekao je Mali novinarima u pauzi razgovora.

U Vašingtonu je, naime, kasno sinoć po našem vremenu u Beloj kući završena druga runda pregovora Beograda i Prištine. Razgovorima se prethodno pridružila i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika, koja prisustvuje svim važnim diplomatskim susretima za koje je njen otac Donald Tramp posebno zainteresovan.

- Ima tu različitih političkih momenata, ali u toku je borba. Da li će biti još ugovora i sastanaka na višem nivou, to u ovom trenutku niko ne može da kaže.

foto: Marina Lopičić

Siniša Mali je izjavu o priznanju dao posle uvida u prvi dokument, u kojem je to još stajalo. Ako se dogodi da dođe do prijema na najvišem nivou, to će značiti da mi nismo nezadovoljni - rekao je Vučić.

Upitan o izjavi kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji je rekao da neće ni o čemu drugom da razgovara osim o uzajamnom priznanju, Vučić je rekao da ih razume.

- Kada smo mi rekli da tačka o priznanju ne može da bude u dokumentu, kada smo počeli da razgovaramo o drugom dokumentu, rekli su da prihvataju sve iz prvog, onog u kojem se nalazi tačka o priznanju, iako su imali neke primedbe na početku, samo da bi ostalo međusobno priznanje. Ja ih razumem, oni samo traže priznanje od Srbije - dodao je predsednik Srbije.

Inače, delegacije Beograda i Prištine počele su juče u Vašingtonu dvodnevne pregovore, a akcenat je na ekonomskoj saradnji. Osnova ovih pregovora je mini Šengen: slobodan protok robe, ljude i kapitala, kao i projekti u oblasti infrastrukture i trgovine koje će izneti srpska delegacija.

foto: TANJUG/ INSTAGRAM/ BUDUCNOSTSRBIJEAV/bs

Ekonomija važna

Iako je Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, govorio o saradnji kroz mini Šengen, sagovornici Kurira ističu da je u pitanju ista stvar (mini Šengen) - ekonomska zona slobodne trgovine.

Direktor Kancelarije za KIM Marko Ðurić je uoči pregovora saopštio da je planirano da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji i predvodi srpsku delegaciju, predstavi u Beloj kući agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine koja, dodao je, može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovim prostorima.

- Mi idemo na razgovore da proširimo ekonomski uticaj naše zemlje u regionu i da otvorimo tržište KiM, koje i nije region nego nešto što je po prirodi stvari naše. Pripremili smo široku paletu infrastrukturnih projekata i predloge koji pružaju šansu za mlade privrednike - rekao je Ðurić.

A koji su to konkretni projekti koje će izneti srpska strana, predočio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je takođe deo delegacije.

- Pripremili smo niz predloga koji prvi put okreću način na koji razgovaramo o problemu. Da razgovaramo i o tome kako ćemo da pomognemo inovacije, da organizujemo industrijske i poslovne parkove, da pravimo i privlačimo investitore koji su spremni da ulažu u različite sektore i da vidimo da zajedno radimo na tome. Da vidimo kako da zajedno učinimo da ne postoje barijere, kako da dovedemo više radnih mesta i za Albance i za Srbe - naveo je Čadež.

Sporni dokument

ŠTA TAČNO PIŠE U TAČKI 10

Kako saznajemo, u 10. tački dokumenta koji je podmetnut srpskoj delegaciji, a o čemu je govorio ministar Siniša Mali, doslovce piše:

„Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju svojstva, rešavanje statusa pojedinaca sa državnog nivoa i dogovaraju se da otvore kancelarije zadužene za zaštitu i izveštavanje o manjinskim pravima svake godine.“

REAGOVANJA

Ivica Dačić potpredsednik Vlade i šef diplomatije

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

- Siguran sam da će predsednik Vučić postupiti u skladu sa našim državnim i nacionalnim interesima.

Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade

foto: Beta Zoran Petrović

- Svakome je, verujem, odavno jasno da predsednik Vučić nije i nikada neće pristajati na bilo kakve ucene i ultimatume. Uvek smo bili i jesmo opredeljeni za konstruktivan dijalog koji treba da donese razvoj celog regiona, a ultimatumi donose nestabilnost.

Rasim Ljajić potpredsednik Vlade

foto: Beta Dragan Gojić

- Dogovor treba da bude posvećen ekonomiji, kao što je i najavljeno ranije. Ne vidim način da u ovoj situaciji može da se reši status Kosova, posebno jednostranim nametanjem rešenja.

Aleksandar Vulin ministar odbrane

foto: Stefan Jokić

- Jasno mi je da je Albancima obećan papir sa zahtevom za priznanje Kosova. Znam koliki je u ovom trenutku pritisak na Vučića i znam koliko će sada biti teški naredni sati, ali i znam da on neće popustiti i neće se predati. Gledao sam Vučića kada se suprotstavlja najmoćnijim ljudima sveta i znam da će pre ostaviti glavu nego Srbiju.

Nebojša Stefanović ministar unutrašnjih poslova

foto: Marina Lopičić

- Nema sumnje da su ovo najteži razgovori u vezi sa KiM i da predsednik Vučić ima užasno težak zadatak da se izbori za naše interese. Potpuna podrška predsedniku da se bori za našu zemlju i siguran sam u to da je svaka njegova odluka motivisana samo onim što je najbolje za Srbiju i naš narod.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track