POKOPANE SVE NADE ALBANACA! Potvrđeno u Prištini: Posle odbijanja Vučića zahtev za priznanje Kosova IZBAČEN IZ SPORAZUMA
Foto: Printscreen

POKOPANE SVE NADE ALBANACA! Potvrđeno u Prištini: Posle odbijanja Vučića zahtev za priznanje Kosova IZBAČEN IZ SPORAZUMA

Politika -

Srpska delegacija je tokom večerašnjih pregovora, uz odlučno odbijanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nema govora o priznanja Kosova i Metohije, uspela da iz predloga teksta sporazuma izbaci zahtev za priznanje Kosova i Metohije!

To je večeras potvrdio i direktor televizije Klan Kosova Adriatik Keljmendi koji prati razgovore predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu.

On je rekao da se danas očekuje potpisivanje ekonomskog sporazuma, koji ne uključuje međusobno priznavanje.

Klan Kosova piše o promeni sporazuma
Klan Kosova piše o promeni sporazuma foto: Printskrin

U posebnom javljanju svojoj televiziji u Prištini, Keljmendi je najavio da se očekuje da će ovaj sporazum biti potpisan pred američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Podsetimo, prva verzija teksta sporazuma, u tački 10, sadržala je predlog o međusobnom priznanju. Na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo.

Kurir je imao uvid u taj papir i evo kako glasi tačka 10:

"Obe strane se obavezuju na međusobno priznanje, na zaštitu etničkih manjina, restituciju imovine, rešavanje statusa državljanstva, kao i usaglašavanje o otvaranju kancelarija zaduženih za zaštitu i praćenje prava manjinskih grupa koje će dostavljati godišnje izveštaje".

Ipak, zahvaljujući velikim diplomatskim naporima srpske delegacije u SAD, ova verzija izbačena je iz sporazuma!

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track