Najnovije vesti

STANO: Sporazum Beograda i Prištine mora da pokrije sva otvorena pitanja
Foto: Printscreen

STANO: Sporazum Beograda i Prištine mora da pokrije sva otvorena pitanja

Politika

Portparol EU Peter Stano kaže da EU neće definisati sporazum između Beogrda i Prištine i da je na dvema stranama da se dogovore u okvirima zacrtanih parametara.

"EU ne prepisuje sporazum kao recept, već kaže da on mora da pokrije sva otvorena pitanja, da bude pravnoobavezujući i u skladu sa EU zakonima i međunarodnim pravom. Šta god da se dve strane dogovore, a zasnovano je na ovim parametrima, biće zadovoljavajuće rešenje", objašnjava Stano.

Kaže i da je EU je angažovana u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova jer je to ključni element za napredak na EU putu što su obe strane označile kao svoj vrhunski prioritet.

"EU integracije znače ulazak u EU, ako želite da uđete u EU morate da imate normalizovane odnose i rešena sva otvorena pitanja sa svojim susedima", navodi Stano.

On dodaje da je EU, nakon jučerašnjih razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, već isplanirala sledeće sastanke na ekspertskom i na visokom nivou, što ocenjuje kao najbolji pokazatelj posvećenosti Brisela postizanju normalizacije između Beograda i Prištine i njihovom napretku ka EU.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...