Najnovije vesti

VELIKA POBEDA SRBIJE! Vasiljević: Tačka o priznanju TRAJNO UKLONJENA, a ne odložena!
Foto: Profimedia, Beta Milan Obradović

tet-a-tet sa predsednikom SAD

VELIKA POBEDA SRBIJE! Vasiljević: Tačka o priznanju TRAJNO UKLONJENA, a ne odložena!

Politika

Tačka 10 o priznanju Kosova nije odložena za godinu dana, kako tvrdi opozicija, već trajno izbačena iz sporazuma, izjavila je danas savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

"Ta tačka je izbačena, nije promenjena i to nije vremenski uslovljeno. U sporazumu ne piše da će za godinu dana ponovo da bude revidirana ili vraćena ta tačka", rekla je Vasiljević gostujući na TV Prvoj.

Ističe da je Beograd uspeo i ime sporazuma da promeni, tako da to nije sporazum Srbije i Kosova već Beograda i Prištine i dodaje da je to velikih uspeh.

Vasiljević je potvrdila informacije koje su se mogle čuti da je prethodno sve bilo na ivici odnosno da se sastanak prekine i da se naša delegacija vrati u Srbiju.

"Imali smo nanzake da će se tako nešto naći dan uoči kada smo stigli tamo. Vučić kada dođe do problema, gde mora da donese neku važnu odluku, toliko je koncentrisan i to veče nije progovorio ni reč".

foto: TV Prva printscreen

Vasiljević kaže da je ostalo da se vidi kako to saopštiti SAD da će biti kraj pregovora ako se nađe sportna tačka o priznanju Kosova.

Srbija ne pristaje na ovako nešto!

Nakon što se Vučić sastao sa vrhom američke admisrtacije, pošto su tu bili i Ivanka Tramp i O'Brajan i Grenel i video da se nalazi ta tačka 10, saopštio je da ne može da nastavi pregovore ako se bude nalazila ta tačka, to jest da "Srbija ne može da pristane na ovako nešto, niti može niti želi da prizna Kosovo", kaže Vasiljević.

Usledila je pauza od sat i po, prenosi Vasiljević, koja je iskorišćena za konsultacije, američka strana verovatno sa predsednikom Trampom, a Vučić sa svojim timom i Beogradom.

Od jedne reči zavisi budućnost vaše zemlje

"Vučić je sve vreme ćutao, sam je sedeo u sobi i nakon 15 minuta konsultacija, ostao je sam i vodio razgovore sa ljudima u Beogradu. Razmišljao je kako da postupi jer ima priliku da uradi najbolju stvar za svoju državu ili sve da upropasti. Od jedne reči zavisi budućnost vaše zemlje. To je bio veliki pritisak", kaže Vasiljević.

Upitana kako komentariše to što je Aljbin Kurti na Tviteru posle konferencije za novinare Samoopredeljenja objavio da obaveze koje je u Vašingtonu potpisivanjem sporazima preuzeo premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti "ne obavezuju" Samoopredeljenje "kada se budu vratili u kabinet", Vasiljević je rekla da je to izjava o namerama potpisana u prisustvu predsednika SAD, što je obavezujući dokument.

Kaže da se američka administracija strogo drži toga da ko god da je na vlasti da se poštuju soprazumi koje su potpisale prethodne vlasdi.

"Biće tu velikih pritisaka i od strane međunarodne zajednice i na nas i na Prištinu. Sve to govori koliko je pozicija Srbije teška".

Na pitanje da kako vidi komentar Ivice Dačića na koji je takođe Grenel odgovorio i da li je to u tvitu Grenela bio "smeh ili podrugljiv smeh", rekla je da se Grenelov komentar više odnosio na ozbiljnost onoga što je dogovoreno u Vašingtonu, pošto zna da će srpska strana ispuniti sve što je uradila.

Ona dodaje da pojedini bivši ministri minimiziraju uspeh Srbije u Vašingtonu mereći ga veličinom stolice.

Naglasila je da je predsednik Srbije prvi put posle dosta godina imao tet-a-tet sa predsednikom SAD i to da mu je Donald Tramp uoči izbora i borbe sa kovidom posvetio 15 minuta da ga sasluša, kao predsedniku jedna male zemlje za Balkana.

foto: EPA

Komentarisala je i tvit Dragana Šutanovca na kome se vidi da Tramp na potpuno isti način sedi sa najvažnijim ljudima iz svog tima za borbu sa koronom, čiji članovi sede preko puta njega na stolicama istim kao što je sedeo predsednik Vučić, navodeći da je postavka uvek ista i da se samo menja broj stolica.

Istakla je da je takav protokol isti za predstavnike svih drugih zemalja, s obzirom da se primenjuju mere za sprečavanje širenja kovida.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...