Parlamentarci o izboru Tabakovićeve za guvernera
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

Parlamentarci o izboru Tabakovićeve za guvernera

Politika -
Predsednik Republike Tomislav Nikolić je u nedelju predložio Skupštini da Jorgovanku Tabaković, potpredsednicu Srpske napredne stranke, za novog guvernera, i zatražio da se o njenom izboru raspravlja po hitnom postupku

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas raspravu o izboru Jorgovanke Tabaković za guvernerku Narodne banke Srbije (NBS).

Predsednik Republike Tomislav Nikolić je juče predložio Skupštini da Jorgovanku Tabaković, potpredsednicu Srpske napredne stranke, za novog guvernera, i zatražio da se o njenom izboru raspravlja po hitnom postupku.

Dosadašnji guverner Dejan Šoškić podneo je ostavku u četvrtak, 2. avgusta, navodeći da izmene zakona o NBS ugrožavaju rad te finansijske institucije. Skupština Srbije je u subotu izglasala izmene Zakona o NBS kojima je predviđeno da guvernera, na predlog predsednika, kao i druge funkcionere NBS, bira i razrešava Skupština i to u roku od 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Skupština je danas, na početku rada, konstatovala ostavku poslanika Aleksandra Vulina, iz Pokreta socijalista, koji je prezueo dužnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Stefanović: Stručnost garancija da će Tabaković biti uspešna Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je uveren da će Jorgovanka Tabakovcih biti uspešna na toj funkciji, jer je odličan ekonomski stručnjak i naglasio da je predlog za guvernera potekao od predsednika Republike koji nije stranacka ličnost.

Nakon obraćanja predstavnika poslaničkih klubova Stefanović je rekao da su merljivi jedino rezultati, a da za stanačku koleginicu zna da ona nikada neće biti bilo čija marioneta i da će u radu biti istinski samostalna.Prema njegovim rečima, skupština bira novog guvernera samo zato što je prethodni podneo ostavku na tu funkciju, a da o Dejanu Šoskiću ne želi da govori urpavo zbog te činjenice.

"Siguran sam da će Tabakvoiće uvek biti dostupna parlamentu da odgovori na sva pitanja, svako ko je poznaje zna da nikada neće biti biti bilo čija marioneta i da će u svom radu biti istinski samostalna“, naglasio je Stefanović.Stefanović je, takođe, naglasio da će mu nedostajati njeno prisustvo u parlamentu, njena umerena reč i stručnost koju je pokazivala kada je branila ekonomske zakone.

Markićević: NS za Tabaković - prava žena na pravom mestu

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević izjavio jedanas da bi Skupština Srbije trebalo da izabere Jorgovanku Tabaković za guvernera jer je ona veoma stručna osoba, koja će biti nezavisna i više nego što je zakon na to obavezuje.

"NBS više nema guvernera, logično je da izaberemo Jorgovanku Tabaković, da damo poverenje koleginici koja je ovde godinama sa nama", rekao je Markićević tokom rasprave o izboru guvernera u Skupštini Srbije .Govoreći o principu nezavisnosti centralne banke, on je zapitao da li to znači da NBS treba da bude nezavisna od građana."Od koga treba da bude nezavisna, da li od građana? Ako to znači nezavisna od trenutne vlasti i njihovih interesa to podržavam, a ne da bude nezavisna od građana", rekao je Markićević.

On je uporedio Tabaković sa nekadašnjim guvernerom Dragoslavom Avramovićem, koji je, prema njegovim rečima, bio popularan jer je brzo radio."I sada je potrebno da se brzo radi, a biće vremena da je kritikujemo, mi iz NS je nećemo štedeti jer ćemo sada sa punim uverenjem da je ona prava žena na pravom mestu glasati za nju", rekao je Markićević.

DSS neće glasati za guvernera

Demokratska stranka Srbije (DSS) neće glasati da novi guverner Narodne banke Srbije (NBS) bude Jorgovanka Tabaković jer "nije u redu da se glasa na osnovu indicija o tome kako će neko raditi svoj posao", rekao je u Skupštini Srbije poslanik DS S Miroslav Petković.

"Nismo čuli program i ciljeve novog guvernera. Iako nemamo ništa da prigovoriomo Tabakovićevoj, ono čime se bavila, a što je navedeno u biografiji, nije dovoljno da bismo glasali za guverenera", rekao je on tokom skupštinske rasprave o izboru guvernera.

Prema njegovim rečima, važno je da se čuje kakvu će politiki voditi guverner i kako će njegov rad uticati na ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku zemlje. Petković je istakao da DS S zanima i da li će ciljevi centarlne banke i Vlade biti isti.

"Interseuje nas kako će se guverner ponašati prema kursu dinara, koja je granica od koje centralna banka neće moći više da interveniše na međubankarskom tržištu, na koji način će se obrezbediti stabilnost cena", kazao je on. Dodao je da treba da se zna da li se ostaje na politici cijlane inflacije i da li ostaje obavezni nivo rezerve za banke, gde se nalaze državne rezerve i koje su kamate na njih, kao i kako će se kontrolisati bankarski sektor.

Petković je upitao kakvo je mišljenje kandidatkinje za guvernera o održivosti deficita, kakav će biti odnos prema Međunarodnom monetranom fondu (MMF) i da li će sredstva povučena od MMF biti smatrana javnim dugom. Zamerio je što nije bilo prilike ni da se raspravlja o radu prethodnog guvernera Dejana Šoškića - koji je u četvrtak, 2. avgusta podneo ostavku - da bi se argumetovano iznelo zašto nije dobro radio.

URS za Tabakovićevu, DS bi da zna koji su ciljevi guvernera

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić izjavio je danas da će ta stranka podržati predlog predsednika Srbije da Jorgovanka Tabaković budeizabrana za guverneta Narodne banke Srbije.

Ilić je u Skupštini Srbije rekao da je procedura za izbor guvernera jasna i da se za to mesto ne raspisuje konkurs i konstatovao da u raspravi u parlamentu niko nije osporio stručne kapacitete Jorgovanke Tabaković.

On je naglasio da URS ostaje pri stavu o departizaciji i daje to bilo važno pitanje u kampanji za tu stranku jer je DS u prethodnoh vladi partizaciju "dovela do savršenstva".

Poslanik DS Dušan Petrović ocenio je da je čudno da Tabaković, iako je prisutna u parlamentu, nije našla za shodno da pred poslanicima da izloži svoje viđenje monetarne politike, šta će biti njeni ciljevi kao guvernera centralne banke.

"Kako će se glasati za nju ako se ne zna kakvu ćemonetarnu politiku voditi, šta će uraditi u pogledu visokih kamatnih stopa? Ne glasa se oko biografije nego oko politike, kakva će biti politika odbranecena, unapređenja kontrole banaka", rekao je Petrović.

"Biće zanimljivo kako će URS glasati danas, jer je (predsednik partije Mlađan) Dinkić zasnovao kampanju na tome da će se boriti do krajnjih granica za departizaciju", dodao je on.Petrović je postavio pitanje ko je pisao izmene Zakona o NBS i zašto je Tabaković kao poslanik potpisala prvobitno predloženu verziju zakona kojom je bilo omogućeno štampanje novca, odnosno primarna emisija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track