GUCATI VEĆ SMEŠTEN U PRITVOR U SHEVENINGENU: A evo šta mu na teret stavlja sud u Hagu
Foto: Youtube printscreen

hapšenje u prištini

GUCATI VEĆ SMEŠTEN U PRITVOR U SHEVENINGENU: A evo šta mu na teret stavlja sud u Hagu

Politika -

Sud za zločine OVK u Hagu potvrdio je da je predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati smešten u sudski pritvor u Sheveningenu, nakon što je danas uhapšen u Prištini. Gucati je, prema saopštenju, optužen za "krivična dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova".

Kada će Gucati prvi put biti izveden pred sudiju u Hagu biće objavljeno "u najskorije vreme", saopštio je sud.

Ranije večeras, Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da je Gucati uhapšen po njegovom nalogu. Udruženju veterana OVK proteklih dana, kako je tvrdilo, nepoznate osobe dostavljale su velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Pre tri dana, tužilac Džek Smit (Jack Smith) upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogli otkriti ko su svedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se "više puta upustilo u aktivnosti" koje su, po njegovom uverenju, usmerene "na miniranje dolične primene pravde".

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu. Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu "jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde".

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi "sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova".

"Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije", upozorio je tužilac Smit.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track