ODGOVORI NA KLJUČNA PITANJA

BOJAN KLAČAR U USIJANJU DANA NA KURIR TELEVIZIJI: Očekujem da dođe do dijaloga vlasti i opozicije

Politika -

Gost "Usijanja dana" na Kurir televiziji je direktor CESID-a Bojan Klačar.

Tema emisije je koliko je realna slika izbornog procesa u Srbiji i šta treba da se uradi da bi se izborni uslovi poboljšali jer je upravo njih u svom Izveštaju kritikovala Evropska komisija.

Klačar je na početku naveo da nije iznenađen izveštajem.

- Bilo je za očekivati da će se ponoviti kritike iz prethodnog izveštaja. Evropska komisija je samo poslala političku poruku - kaže Klačar.

Direktor CESID-a podsetio da je Srbija dobila ocenu od 3,03 što znači da je Srbija umerneo spremna za članstvo u EU.

- Najbolje je ocenjena ekonomija, a najlošije politički okvir. To su pre svega izbori i parlament koji imaju istu ocenu 2,5 od 2017. godine - kaže Klačar i izdvaja da je za EK glavni problem nepostojanje dijaloga vlasti sa opozicijom.

Klačar očekuje da će do dijaloga uskoro doći.

- Blagi sam optimista da će do dijaloga doći. Ako nema prave debate imaćemo tenzije u društvu. Vlast ima interes da popravi ocenu iz izveštaja i da opozicija učestvuje na izborima. Opozicija ima interes jer ne bi preživela još jedan bojkot izbora - kaže direktor CESID-a.

Napominje da ne doživljava izveštaj EK kao nekakav žuti karton za Srbiju i napominje da se EU postavlja kao partner.

Evropska komisija je kako kaže Klačar zamerila Srbiji i to što je smanjila cenzus za ulazak u parlament u izbornoj godini.

- EU je strateški cilj i svaka vlada se prema izveštaju odnosi odgovorno. Očekivano je da opravdava svoje greške, ali i da shvate poruku - rekao je Klačar.

Kurir televiziju možete gledati OVDE

(Kurir.rs/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track