ALAVI! OTIŠLI IZ SKUPŠTINE, A TRI MESECA UZIMAJU PLATU:  Tepićeva, Čanak, Šešelj... dobijaju po 195.000 dinara!
Foto: Kurir, Beta

ONI BAŠ VOLE PARE

ALAVI! OTIŠLI IZ SKUPŠTINE, A TRI MESECA UZIMAJU PLATU: Tepićeva, Čanak, Šešelj... dobijaju po 195.000 dinara!

Politika -

Većina poslanika kojima je istekao mandat, među kojima ih je najviše iz opozicije, iskoristila je mogućnost da još neko vreme dobija finansijsku naknadu koja iznosi 80 odsto od poslaničke plate. Oni su na platnom spisku do 4. novembra.

Narodni poslanici kojima je istekao mandat imaju mogućnost da tri meseca primaju finansijsku naknadu u visini od 80 odsto poslaničke plate, a ovo pravo je, kako saznaje Kurir, iskoristilo najviše poslanika iz redova opozicije. Na spisku su, između ostalih, zamenica lidera Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Političkog saveta Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, sin lidera radikala Aleksandar Šešelj, kao i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Na spisku celi poslanički klubovi

Pomenuta finansijska naknada iznosi mesečno oko 65.000 dinara i isplaćuje se za period od 4. avgusta (novi saziv je konstituisan 3. avgusta) do 4. novembra 2020. To znači da će svako od njih dobiti po 195.000 dinara.

Ovu mogućnost iskoristili su gotovo svi u poslaničkom klubu DS i SRS. Tako tromesečnu finansijsku naknadu dobijaju demokrate Dejan Nikolić, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, Goran Ješić, Vesna Marjanović i Maja Videnović, dok je Aleksandra Jerkov iskoristila ovo pravo, ali za dva meseca. Ovu nadoknadu prima i Gordana Čomić, nekadašnja poslanica demokrata, koja je na poslednje izbore izašla na listi UDS.

Kada je reč o radikalima, na skupštinskom platnom spisku su sin lidera radikala Aleksandar Šešelj, zatim Miljan Damjanović, Zoran Despotović, Sreto Perić, Milorad Mirčić, Ljiljana Mihajlović, Nataša Jovanović, Aleksandra Belačić, Ružića Nikolić i Marina Ristić. Tromesečnu finansijsku naknadu dobija i Nemanja Šarović, koji je u parlament ušao s liste SRS, ali je tu stranku nedavno napustio. S druge strane, Vojislav Šešelj, kao penzioner, nema mogućnost na pomenuta primanja.

Takođe, na skupštinskom platnom spisku još uvek su i najglasniji zagovarači bojkota tog istog parlamenta - Marinika Tepić i Ana Stevanović iz SSP, Miroslav Aleksić i Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, kao i Ivan Kostić, Marija Janjušević i Zoran Radojičić iz Dveri.

Ne odriču se ni lideri

Bivši parlamentarci kojima ide ova naknada su i bivši lider Nove stranke Zoran Živković, kao i samostalni poslanici Ðorđe Vukadinović i Srđan Nogo. Ovo pravo iskoristila je i Branka Stamenković iz Dosta je bilo. Finansijska naknada se isplaćuje i Dušanu Petroviću, koji je u parlament ušao na listi DS, a koji retko da je i svraćao u zdanje na Trgu Nikole Pašića. Tu je i lider LSV Nenad Čanak, kao i njegova stranačka koleginica Olena Papuga, koja ovo pravo koristi u periodu od dva meseca.

Po pravilu

ŠEŠELJU I MIĆUNOVIĆU SAMO PENZIJE

foto: Beta Milan Obradović, Beta /Medija centar Beograd

Pravo na naknadu imaju svi, osim poslanika koji su stekli uslov za penziju ili su bili penzioneri i tokom mandata. Oni se po automatizmu prebacuju na isplatu penzija. Samim tim, na ovu naknadu nisu imali pravo Dragoljub Mićunović iz DS i Vojislav Šešelj iz SRS.

Radoslav Milojičić Kena, DS

DAO SAM OTKAZ, PA DOBIJAM TU PLATU

foto: Marina Lopičić

Svako ko nema posao može da se prijavi, ko je već imao radno mesto ili penziju, automatski se vraća tamo. Ja sam imao radno mesto, kao ekonomista u opštini, ali sam, kad mi se završio poslanički mandat, dao otkaz, jer nisam hteo da radim sa naprednjacima. Mesečno dobijam oko 60.000 dinara.

Milorad Mirčić, SRS

PRIMIO SAM DVE ISPLATE

foto: Beta Dragan Gojić

To ide po automatizmu, ko je u radnom odnosu, produžava se za ta tri meseca. Primio sam za avgust i septembar. Sledeće godine stičem osnov za penziju.

Kurir.rs/ Katarina Blagović /Foto: Kurir, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track