JEDINI KOJI ZNA SVE TAJNE SUKOBA DEVEDESETIH: Đukanović bi mogao da bude krunski svedok u procesu protiv Hašima Tačija
Foto: Nemanja Nikolić

bećirović uveren

JEDINI KOJI ZNA SVE TAJNE SUKOBA DEVEDESETIH: Đukanović bi mogao da bude krunski svedok u procesu protiv Hašima Tačija

Politika -

Bivši predsednik lažne države Kosova Hašim Tači sutra će se pojaviti pred Specijalnim sudom, a kako je ocenio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović uskoro bi put Haga mogao i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović i to kao krunski svedok u procesu protiv nekadašnjih čelnika OVK.

- Najzanimljivije i najkorisnije će biti svedočenje Đukanovića koji može svedočiti kao krunski svedok o ličnim vezama sa Hašimom Tačijem i drugima tako da bi njegovo svedočenje bilo ustvari afirmacija svih albanskih vojnih i političkih aktivnosti. Đukanović je nezaobilazan akter jer je učestvovao o donošenju odluke o slanju vojnih i policijskih snaga na Kosovo. Jedini je živi svedok koji može autentično svedočiti o dešavanjima na Kosovu i regionu - kaže Bećirović.

Dodaje da nije bio iznenađen kad je objavljeno da je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija potvrđena.

foto: Profimedia/AFP

- Nisam iznenađen njihovim odlaskom u Hag. Optužnice će se proširiti i na još neke albanske čelnike iz Severne Makedonije koji su aktivno učestvovali u ratu na Kosovu. Procesi će trajati godinama i optuženici će se uglavnom braniti sa slobode zbog dobrovoljne predaje, ali imajući u vidu pritiske na svedoke tužilaštva i iskustva sa Međunarodnog krivičnog suda za počinjene ratne zločine na području bivše Jugoslavije, ukupni procesi, ipak, mogu poprimiti drugačiji tok. Suđenja će dugo trajati posebno imajući u vidu najave optuženih, da će dokazivati svoju navodnu nevinost. Sasvim sigurno će Tači i Veselji odgovarati za ometanje rada suda, a posebno će biti otežavajuća okolnost ukoliko im se dokaže da su (zlo)upotrebili veteranska udruženja za ometanja rada Suda - ističe Bećirović.

Tačiju prema njegovim rečima tokom suđenja neće mnogo značiti to što je nekad uživao podršku SAD

- Generalno pitanje podrške SAD prema nečemu uvek ima i drugu stranu. To je dobro. Mislim da jedino Izrael ima apsolutnu podršku u spoljnoj politici i naravno države prijatelji i saveznici kao što je Velika Britanija. Sve drugo je podložno analizi i revidiranju stavova. Što se tiče optužnice, radi se o individualnoj odgovornosti, a ne verujem da bi SAD stale iza bilo koga ko se sumnjiči za ratni zločin i to od jednog međunarodnog suda. Slobodan Milošević vam je najbolji primer. Od čoveka važnog za SAD završio je na optuženičkoj klupi u Hagu - kaže Bećirović.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije smatra da raspisivanje novih izbora odgovara pre svega lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju.

- Za sada niko ne vidi potrebu za izborima jer se još moraju "promešati" karte na političkoj sceni. Kosovo nema koga da suprotstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u dijalogu posredovanjem EU niti u bilo kojoj drugoj političkoj aktivnosti između zvaničnog Beograda i Prištine. Sve što radi aktuelna vlast je u funkciji dobijanja novih političkih poena za Pokret Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija koji mogu na trijumfovati na eventualnim narednim izborima - zaključio je Bećirović.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track