BALŠA BOŽOVIĆ: Bugarski veto Severnoj Makedoniji šamar i regionu i Srbiji!
Foto: printscreen

BALŠA BOŽOVIĆ: Bugarski veto Severnoj Makedoniji šamar i regionu i Srbiji!

Politika -

Balša Božović Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije reagovao je na odluku Bugarske da ne odobri okvir pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom.

"Odluka Bugarske da ne odobri okvir pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom i da time blokira put ove zemlje ka članstvu u EU predstavlja ozbiljan udarac na ceo region zapadnog Balkana samim tim i na Srbiju, na proevropske snage i na proces demokratizacije zemalja regiona.

Severna Makedonija je u prethodnom periodu pokazala nedvosmislenu volju da postane demokratska, uređena zemlja koja sarađuje sa svim svojim susedima, rešavajući probleme koji su stvarani decenijama. Uprkos tome, uprkos svim reformama koje je sprovela, oca zemlja ne uspeva da dobije ono što zaslužuje i da napreduje na svom putu ka članstvu u EU.

Nakon više godina neopravdanog odlaganja, EU nije uspela da sprovede ranije najavljenu odluku o otvaranju pregovora sa ovom zemljom, što dovodi u pitanje njen kredibilitet u regionu, ali i politiku uslovljavanja i proširenja, pa i samo poštovanje temeljnih vrednosti i principa na kojima jenastala. Poseban problem je što ovaj potez daje vetar u leđa svima koji se protive evropskim integracijama, modernizaciji i demokratizaciji država u regionu.

Zbog toga je neophodno da se u narednim danima ipak pronađe način da se postigne dogovor. Evropska unija mora da uloži dodatne napore da se ovaj problem reši i da time zaštiti ne samo evropsku budućnost regiona balkana i sve demokratske i proevropske snage u njemu, nego i svoj kredibilitet, svoju politiku i svoju misiju u celoj Evropi.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track