Tijanića ne može niko da smeni

Tijanić osam godina direktor RTS

Tijanića ne može niko da smeni

Politika -
Uprkos najavama da će biti smenjen čim nova vlast bude formirana, Aleksandar Tijanić ostaje direktor Javnog servisa do kraja drugog mandata 2014. godine

BEOGRAD - Ne može mi niko ništa, jači sam od sudbine!Aleksandar Tijanić ostaje na čelu RTS, saznaje Kurir. Uprkos najavama u predizbornoj kampanji, da će biti smenjen čim bude formirana nova vlast, uz razne partijske kandidate za ovu funkciju, Tijanić je i ovaj put uspeo da preživi, pa će Javnim servisom upravljati celu deceniju.Ispratio tri vladeOd 2004, kada je prvi put imenovan za direktora RTS, Tijanić je ispratio tri vlade i svaki put spremno dočekao novu, što se desilo i ovaj put. On će ostati na čelu nacionalne televizije do kraja drugog mandata, koji mu ističe 2014. godine. Naprednjaci su se u kampanji isticali izjavama da će prvog dana kada dođu na vlast smeniti Tijanića. Od te namere se, izgleda, odustalo, a u SNS nisu juče želeli da otkriju razlog. Ni Tijanić nije bio rad da odgovori u čemu je tajna njegovog uspeha.- Ajd’ zdravo - rekao nam je direktor RTS, a da i nije saslušao pitanje.Ni zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić nije bio raspoložen za razgovor:- Izbor generalnog direktora RTS izvršen je u skladu sa Zakonom o radiodifuziji. Posle prijave na javnom konkursu, ponovo ga je izabrao UO RTS, koji jedino može da ga smeni - kaže Karadžić i dodaje da u tom slučaju, prema zakonu, funkcija prestaje jedino ostavkom ili smrću.Mirin ministarTijanić je, inače, na čelo RTS došao je u vreme prve vlade Vojislava Koštunice, kome je, dok je vršio funkciju predsednika SRJ, bio savetnik za medije (2001-2003). Tada je zbog njegovog dolaska ceo UO RTS podneo ostavku, jer „ne ispunjava formalni uslov - završen fakultet“ (studirao je FPN, ali nije diplomirao) i znanje stranog jezika, ali Tijanić nije otišao. Prethodno je 2001. osujećen njegov dolazak na čelo Politike, pa je Tijanić za tadašnjeg premijera Zorana Đinđića napisao jednu od najcitiranijih rečenica: „Ako Zoran Đinđić preživi, Srbija neće“. Pre petooktobarskih promena, važio je za čoveka bliskog porodici Milošević. U javnosti se smatra da se približio Miri Marković 1988, kada je dogovorio intervju za zagrebački Start, te da je ona navodno zaslužna za njegovo imenovanje za ministra informisanja u vladi Mirka Marjanovića 1998. Tijanić je 90-ih radio kao glavni urednik BK televizije Bogoljuba Karića i državne TV Politika. S takvim vezama stvorio je duboke kontroverze i mišljenje da je čovek za sve režime.

Tomislav Nikolić (24. 7. 2011)- Smeniću Tijanića isto veče kad dođem na vlast, jer mi ne treba sluga na funkciji direktora Javnog servisa.

Aleksandar Vučić (25. 7. 2011)- Sve će biti urađeno po proceduri, u skladu sa zakonom, ali imamo pravo da mislimo i da se ne slažemo sa uređivačkom politikom. RTS plaćamo i od njih imamo prava da tražimo.

1993. Tijanić je bio glavni urednik Tv Politika, a 1998. ministar informisanja

1995. Bio je glavni urednik Karićevog BK Telekoma

Od 2001. do 2003. bio je savetnik Vojislava Koštunice. 2004. postaje direktor RTS

Od 2008. do 2012. bio blizak s Borisom Tadićem

Od 21. maja 2012. u dobrim je odnosima i sa SNS

Kako je govorio Tijanić: O Slobodanu Miloševiću:- Slobodan Milošević je umetnik politike, kao što je u slikarstvu bio Van Gog.O Miri Marković:- Ona deluje kao evangelista nade i tolerancije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track