ĐILAS, LUTOVAC I SERGEJ JURIŠAJU NA IZBORE: Sklapaju trojni savez za sledeće izbore!
Foto: Filip Plavčić, Beta / Emil Vaš

ISPOD ŽITA

ĐILAS, LUTOVAC I SERGEJ JURIŠAJU NA IZBORE: Sklapaju trojni savez za sledeće izbore!

Politika -

SSP, DS i PSG uskoro potpisuju manifest o zajedničkoj borbi za izborne uslove, što je prvi korak ka stvaranju predizborne koalicije

Posle posla koji je završio s bojkotom i rasturanja opozicije, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pripremio je novi proizvod za izborno tržište - trojni savez njegove partije s Pokretom slobodnih građana i Demokratskom strankom. PSG je prelomio da uđe u blok sa Đilasom i prvi korak ka "pakovanju" nove predizborne koalicije biće potpisivanje dokumenta o izbornim uslovima, saznaje Kurir.

Prazne kase

foto: Dragana Udovičić, Beta/Emil Vaš

- Sve je spremno da u narednim danima Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Pavle Grbović sednu za sto i javno potpišu svojevrsni manifest o zajedničkoj borbi za izborne uslove, što je samo početak stvaranja saveza SSP-DS-PSG za predstojeće izbore. Niko više ne pominje bojkot, jer se svima taj potez obio o glavu. DS je raspolućen i prazne kase. PSG nema mnogo opcija, jer mu izlazak na izbore ništa nije doneo, samo još veće finansijske probleme. Čak je i Sergej Trifunović gurao ovu priču, iako se sa Đilasom žestoko obračunavao u prethodnom periodu. Zato je bio potpuno odstranjen iz poslednjih pregovora - otkriva naš izvor.

Neprirodno

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za Kurir da nova pregrupisavanja u opoziciji nisu jasna niti imaju političko opravdanje.

foto: Printscreen

- PSG i SSP su po političkim i drugim ciljevima kao nebo i zemlja. Ako je Đilasov glasnogovornik Mlađan Đorđević, ne vidim kako se PSG pronalazi u tom društvu. Ulazi se u nešto što ne liči na prirodan savez. I, DS je do pre godinu dana mogao da bude stožer okupljanja opozicije, a sada je nekakav višak. Očigledno je da se odustalo od bojkota, jer on nije dao nikakve opipljive rezultate. Iza bojkota su bili skriveni ciljevi i sada se stranke ponašaju pragmatičnije. Niko ne želi da iz nerazumljivih razloga rizikuje da se ponovo nađe van parlamenta - ocenjuje Vuletić.

Posle debakla Saveza za Srbiju s bojkotom izbora, propao je i Đilasov postizborni politički projekat - Udružena opozicija Srbije. Suprotno nazivu, ovaj savez nije uspeo da se udruži praktično ni oko jedne ključne stvari, pa čak ni oko izbornih uslova. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić i dalje je ostao tvrdoglavo protiv saradnje sa akterima koji su učestvovali na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, pa je opozicija ostala posvađana i podeljena na "bojkotašku" i "antibojkotašku".

Ni oni nisu više za bojkot

I Jeremić sve bliži odluci da ide na izbore

foto: Profimedia

Narodna stranka Vuka Jeremića bojkotovala je parlamentarne izbore ove godine, ali su sada sve bliži odluci da na izbore 2022. izađu, saznaje Kurir od izvora bliskog ovoj stranci. Ukoliko bi se desio još jedan bojkot, Narodna stranka bi, kaže naš izvor, potpuno izgubila identitet.

- To je jasno i Jeremiću. Već se govori da sebi ne smeju da priušte ponovo bojkot i da je neophodno da na naredne izbore izađu. Verovatno će se to uskoro i ozvaničiti. Svima je jasno da se ideja o bojkotu postepeno ugasila. Sada je plan da se ojačaju odbori koji postoje i da se naprave i neki novi. To je oko 70 odbora širom Srbije i s tim će se krenuti od Nove godine. Među većim problemima je što Narodna stranka nema dovoljno ljudi i aktivista koji bi se bavili stranačkim radom i to je u planu da se menja - kaže naš izvor.

I. K. - S. S./ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track