ANA BRNABIĆ: Članstvo Srbije u EU prioritet i strateški cilj
Foto: AP, Marina Lopičić

PAnel nacionalnog konventa o eu

ANA BRNABIĆ: Članstvo Srbije u EU prioritet i strateški cilj

Politika -

BEOGRAD - Cclanstvo Srbije u EU je prioritet i strateški cilj naše zemlje, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na panelu Nacionalnog konventa o EU izrazivši očekivanje da će naredna godina biti mnogo bolja od 2020. po pitanju evropskih integracija.

"Upravo sam završila sa ministarkom Joksimović sednicu komiteta za stabilizaciji i pridruživanje u Briselu i razgovarali smo o svim temama važnim u ovom tenutku za naše evropske integracije i pripremu za 2021. godinu", rekla je Branbić.

Kaže da se nadam se da će 2021. biti sve ukupno bolja i znacajno uspešnija za naše evropske integracija od 2020. godine.

Rekla je da su tri ključna prioriteta vladu i u kontekstu evrposkih integracija naše zemlje: vladavina prava, ekonomija i zaštita životne sreidne.

Brnabić dodaje da je vladavina prava prioritet broj jedan i da je nova vlada u toj oblasti već u svojih prvih mesec i po dana mandata već preduzela važne aktivnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Već smo povukli neke korake za koje se nadam da ih ljudi vide kao dobar signal da će se vlada na pravi način i posvećeno baviti ovom oblašću", naglasila je premijerka.

Kada je reč o oblasti pravosuđa, kaže da su tu ključne ustavne reforme i da je vlada ponovo uputila skupštini inicijativu za promenu Ustava u domenu pravosuđa.

"Meni je posebno drago da je, iako čujem kritike jednog dela javnosti u Srbji i EU da tu zasad nije ništa urađeno, da je upravo urađeno i promenjeno mnogo toga kroz proces reforme Ustava", navela je Brnabić.

Podseća da smo i ranije imali izmene Ustava, pa čak i u većem obimu nego što su izmene koje su samo u oblasti pravosuđa, ali da nikada u Srbiji ranije nismo imali javnu debatu o tim izmenama.

Naglasila je da je postojala prava skupštinska javna rasprava o tome šta treba da se promeni u Ustavu koja je trajala 18 meseci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track