DEMOKRATSKI FRONT ZAPRETIO: Krivokapiću, smenjuj Milove ljude ili vlada pada pre prvih 100 dana!
Foto: Profimedia, Beta/Igor Šljivančanin

Uslov

DEMOKRATSKI FRONT ZAPRETIO: Krivokapiću, smenjuj Milove ljude ili vlada pada pre prvih 100 dana!

Politika -

Opstanak crnogorske vlade zavisi isključivo od premijera i njegovog izbora: hoće li podržati mafiju ili partnere iz vladajuće koalicije, poručuje za Kurir Andrija Mandić.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić suočava se s još jednim velikim potresom unutar vladajuće većine koji ozbiljno preti da obori tek formiranu vladu.

Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević zapretili su Zdravku Krivokapiću uskraćivanjem podrške vladi zbog njegovog „koketiranja s mafijaškim režimom Mila Ðukanovića“. To bi moglo da znači da njegova vlada ne bi dočekala ni famoznih 100 dana rada.

Povod za postavljanje ovakvog ultimatuma premijeru je izjava specijalnog državnog tužilaštva da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i zamenik direktora policije Zoran Lazović imaju bezrezervnu podršku potpredsednika vlade Dritana Abazovića za nastavak obavljanja dosadašnjih funkcija.

Mafija ili DF

Jedan od lidera DF Andrija Mandić kaže za Kurir da opstanak crnogorske vlade zavisi isključivo od premijera i njegovog izbora: hoće li podržati mafiju ili DF.

- Poruka DF je vrlo jasna. Vlada ne može da ima i našu podršku i podršku mafije. Milivoje Katnić i Zoran Lazović su bili udarne pesnice bivšeg mafijaškog režima i ako Krivokapić hoće da ih podrži, onda mi, kao najveći deo vladajuće većine, ne možemo njega da podržavamo. Žalimo što moramo ovako da mu šaljemo poruku, ali većina se okupila na obećanju građanima da nema koketiranja s bivšim režimom. Gotovo sam uveren da će Krivokapić dobro shvatiti šta smo mu poručili, da neće stati na stranu mafije i da bi, prema tome, i vlada trebalo da bude sigurna - poručio je Mandić.

Vlada kratkog daha

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević kaže za naš list da su bile dovoljne tri nedelje da se vidi da je Krivokapić bio pogrešan izbor za predsednika nove crnogorske vlade:

Vladimir Pavićević
foto: Privatna Arhiva

- On je svojim delanjem brzo izneverio očekivanja velikog broja građana Crne Gore koji su se borili za razvlašćivanje DPS Mila Ðukanovića. On dnevno luta u odlučivanju i o onim najvažnijim pitanjima. Što kraće bude trajala Krivokapićeve vlada, i on će biti manje neuspešan. Šteta je što je propušten istorijski momenat za formiranje reformske vlade. Odgovornost je pre svega gospodina Krivokapića što će njegova vlada biti prelazna i kratkog daha.

Rokade kod Dritana Abazovića

ODBIO DA GLASA, PA ZAVRŠIO U VLADI

Dritan Abazović
foto: Nemanja Nikolić

URA Dritana Abazovića odlučila je na sednici glavnog odbora pokreta da podrži izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Međutim, u toj organizaciji nema jedinstva u pogledu ovog zakona, pa su nezadovoljni poslanici URA elegantno sklonjeni pre glasanja. Tako je, prema pisanju medija, poslanik Filip Adžić odbio da, kao navodni vernik CPC, glasa za ove izmene, pa ga je Abazović povukao iz parlamenta i postavio za člana svog kabineta. Adžić je samo potvrdio da prelazi u Abazovićev kabinet i da će, ko god ga zameni na poslaničkom mestu, glasati za pomenuti zakon, slušajući odluku URA.

Prizemljeni avioni „Montenegro erlajnsa“

ŠTETA ČAK 50 MILIONA EVRA

Montenegro Erlajns
foto: EPA/Andrej Cukić

Avioni crnogorskog državnog avio-prevoznika „Montenegro erlajns“ (MA) od juče ne lete, saopštili su predstavnici te kompanije.

- Zbog novonastale okolnosti, koja se odnosi na odluku vlade da u daljem periodu neće podržati postojanje MA i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji MA ne može da prihvati - navodi se u saopštenju.

Iz vlade je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu da uplate kompaniji, a jedan od modela po kom će se gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina poverilaca. Ministar finansija Milojko Spajić rekao je da bi šteta od gašenja MA mogla biti oko 50 miliona evra, dok će se budžetom za narednu godinu za osnivanje nove kompanije izdvojiti 30 miliona evra.

Leči se od upale pluća

MILO NEGATIVAN NA KORONU

Milo Đukanović
foto: AP/Risto Bozović

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović nalazi se, prema savetu lekara, na lečenju od upale pluća, saopšteno je iz njegovog kabineta. Kako se navodi, dosadašnji testovi su pokazali da je negativan na kovid 19.

- Svi vitalni parametri su stabilni i bez smetnji obavlja redovne predsedničke dužnosti - informisali su iz Ðukanovićevog kabineta.

Kurir.rs/I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track