ANALITIČAR MILOVAN JOVANOVIĆ O BALKANU 2021: Nemačku očekuju izbori, Merkel će nastojati da se završi dijalog Beograda i Prištine
Foto: Kurir

BIĆE PROMENA

ANALITIČAR MILOVAN JOVANOVIĆ O BALKANU 2021: Nemačku očekuju izbori, Merkel će nastojati da se završi dijalog Beograda i Prištine

Politika -


- Mislim da ne treba gajiti prevelika očekivanja da će se talas političkih promena na Balkanu koji je započeo 2020. u Crnoj Gori u 2021. se preseliti u druge zemlje Balkana – kaže Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar

– Ono što mogu da kažem jeste da će posle vanrednih izbora na KiM pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurttija ubedljivo pobediti, a Kurti gotovo izvesno postati premijer. Od njega i njegove Vlade međutim ništa konstruktivno i pozitivno ne treba očekivati – ističe Jovanović.

Na konstataciju da bi na izborima u Albaniji, koji su u aprilu, Edi Rama mogao doživeti sudbinu Mila Đukanovića, Jovanović kaže da će se to teško dogoditi.

-Kako danas stvari stoje Edi Rama će bez velikih problema pobediti na izborima.Pravo čudo bi trebalo da se desi da bi Rama izgubio na izborima.Treba reći i da on u Albaniji nema ozbiljnu alternativu, lider opozicije Ljujzim Baša nije dorastao zadatku – objašnjava Jovanović.

Što se tiče pregovora između Srbije i Kosova Jovanović kaže da tu dosta zavisi od Nemačke.

Angela Merkel
foto: EPA/Andreas Gora

-Nemačka kancelarka Angela Merkel ove godine završava političku karijeru kao kancelar Nemačke i kao predsednica CDU. Nemačku očekuju redovni izbori u septembru mesecu i vrlo je verovatno da će Merkel uz podršku Vašingtona učiniti sve da se do tada pregovarački proces između Beograda i Prištine okonča.

Jovanović je govorio i o političkoj sudbini tri lidera iz BiH Dodika, Čovića i Izetbegovića.

-Njih trojicu očekuju veliki izazovi i pritisci. Nova američka administracija u koordinaciji sa EU će posvetiti više paznje BIH, zahtevaće promene u BIH kako bi država prodisala, a svi njeni građani konačno počeli da žive bolje. Sa trojicom dokazanih štetočina Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem to će ići jako teško. Mislim da će izbori 2022 razbistriti političku scenu i doneti bar neke dugo očekivane promene.

(Kurir.rs/Skener.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track