SRPSKI DB IZBUŠIO RIČARDA HOLBRUKA: Predstavljao se kao mirotvorac, a hteo da iz hotela gleda kako bombe padaju na Beograd
Foto: Profimedia

PRISLUŠKIVALI AMERIKANCA

SRPSKI DB IZBUŠIO RIČARDA HOLBRUKA: Predstavljao se kao mirotvorac, a hteo da iz hotela gleda kako bombe padaju na Beograd

Politika -

Nekadašnji načelnik (1993-1998.) beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Zoran Mijatović u svojoj knjizi otkriva da je oktobra 1998. godine DB tajno snimio razgovore koje je vodio - uoči jednog od susreta sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu - američki izaslanik Ričard Holbruk sa svojom ekipom, i to američkim ambasadorom Majlsom i grupom oficira iz NATO i Pentagona.

Služba je, kaže, prislušna sredstva postavila u objektu za koji su Amerikanci mislili da je potpuno bezbedan, a materijal koji je snimljen pokazuje da Holbruk nije bio mirotvorac, kojem je bilo stalo do rešenja i dogovora sa zvaničnim Beogradom u vezi sa situacijom na Kosovu.

"Holbruk jeste bio čest gost na Miloševićevom kanabetu. Vodili su se ozbiljni politički razgovori uz dobar viski. Ovaj poduhvat naše službe, pak, pokazuje da je misija Holbruka ipak bila ucenjivačka i ratoborna. Čak je bio spreman, znajući da predstoji bombardovanje Beograda nakon razgovora sa Miloševićem, da ga posmatra iz nekog od beogradskih hotela. Odluka da Srbija bude bombardovana doneta je odavno u Pentagonu, samo se tražio povod", piše Mijatović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track