OTAC DIJANE HRKALOVIĆ OŠTETIO DRŽAVU ZA POLA MILIONA DINARA: Razotkriveni MUTNI POSLOVI porodice bivše državne sekretarke MUP
Foto: Printscreen

falsifikovali dokumenta

OTAC DIJANE HRKALOVIĆ OŠTETIO DRŽAVU ZA POLA MILIONA DINARA: Razotkriveni MUTNI POSLOVI porodice bivše državne sekretarke MUP

Politika -

Zadruzi koja je u vlasništvu porodice bivše državne sekretarke MUP gledalo se kroz prste, pa određeni poslovi koje im je odradila državna firma nikada nisu naplaćeni

Porodica bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović je preko stočarske zadruge „Stočar DH“, koju je osnovao njen otac Dane, a u kojoj je sada direktor njen brat Dejan, dobijala novac iz državnog budžeta, i to, kako smo juče pisali, falsifikujući dokumenta, ali to nije kraj sličnim zloupotrebama.

Ovoj zadruzi, naime, pojedine službe nisu naplaćivale obavljene poslove, pa je, kako se sumnja, samo „Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac“ oštećena za skoro 600.000 dinara u korist zadruge Hrkalovićevih, otkriva Kurir.

Ovim povodom podneta je i krivična prijava protiv Dijaninog oca Daneta Hrkalovića, kao i protiv Nenada Vujčića, direktora Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac d.o.o. iz Požarevca. Kako je navedeno u tužbi u koju je Kurir imao uvid, otkako je stupio na tu funkciju novembra 2018, Vujčić je zloupotrebio službeni položaj i nije fakturisao, niti je naplatio overu dokumentacije zadruzi „Stočar DH“, a po poslu koji je odrađen u 2018. u vrednosti od tačno 580.800 dinara. Inače, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac je u stopostotnom vlasništvu države.

Da sve bude interesantnije, Vujičića je marta 2020. godine na mestu direktora Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac zamenio ni više ni manje nego upravo Dane Hrkalović.

Često menjanje vlasničke strukture

Ono što često upućuje na sumnjive radnje u nekom preduzeću jeste česta promena vlasničke strukture, što se u zadruzi „Stočar DH“ dešavalo maltene svake godine. Tako je najpre Dijana Hrkalović, koja je bila član zadruge od 2004, obrisana avgusta 2015, dok je Dane, koji je bio direktor do aprila 2016, ustupio tu poziciju Danijelu Čikareviću. Potom je sin Dejan Hrkalović postavljen za predsednika i člana Nadzornog odbora marta 2017, dok su za članove NO imenovani i Vladan Stokić i Danijel Hrkalović. Na kraju, maja 2017. Dejan Hrkalović je postavljen za direktora, dok je za predsednika i člana NO postavljen Milan Hrkalović.

- Ni on kada je preuzeo tu funkciju nije naravno fakturisao niti naplatio zadruzi „Stočar DH“ ovaj posao, što i ne čudi imajući u vidu da mu je tamo sada direktor sin Dejan - navodi se u prijavi.

Kuriru je u Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) potvrđeno da im je podneta pomenuta krivična prijava. - Imajući u vidu da RJT nije nadležno za postupanje po podnetoj krivičnoj prijavi, ona je 2. oktobra 2020. dostavljena Apelacionom javnom tužilaštvu u Kragujevcu kako bi prijavu dostavili na postupanje

Iako smo juče stupili u kontakt sa Danetom Hrkalovićem, on nije želeo ništa da komentariše. Naime, čim smo mu se predstavili, samo je kratko poručio da nema komentar, ne želeći ni da sasluša kojim ga konkretno povodom zovemo.

Kurir / Ivana Žigić

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja