SRBIJA SE SOLIDNO KREĆE NA PUTU KA EU: Varhelji ocenio da je regionalna saradnja ključna za proces pridruživanja
Foto: Printscreen

komesar za proširenje

SRBIJA SE SOLIDNO KREĆE NA PUTU KA EU: Varhelji ocenio da je regionalna saradnja ključna za proces pridruživanja

Politika -

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da se Srbija i Crna Gora solidno kreću na putu pristupanja EU i podseća da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinskog značaja za taj proces.

Varheji je odgovarajući na pitanje poslanika kranje desnice u Evropskom parlamentu o mogućim posledicama za EU put Crne Gore zbog proterivanja ambasadora Srbije, Vladimira Božovića, ali i ranijih problema sa Zakonom o veroispovesti, poručio da je saradnja u regionu Zapadnog Balkana od suštinskog značaja i to pogotovo u kriznim vremenima pandemije.

- Očuvanje dijaloga i klime međusobnog poverenja, pre svega u ovom kontekstu, od najveće je važnosti, posebno među zemljama na putu ka pristupanju EU - kaže Varheji.

Evropski komesar dodaje da je regulisanje verskih zajednica nacionalna nadležnost koja bi trebalo da se sprovodi na inkluzivan način i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno svim odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije.

- Proširenje je proces zasnovan na zaslugama. Tempo pregovora zavisi od toga koliko brzo zemlje sprovode pravne tekovine EU i od napretka postignutog u reformama, posebno u oblasti vladavine prava - zaključuje Varheji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track