SVEČANI DOČEK ZA BABIŠA ISPRED PALATE SRBIJA: Garda i crveni tepih za češkog premijera (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

doputovali i medicinski eksperti iz Češke

SVEČANI DOČEK ZA BABIŠA ISPRED PALATE SRBIJA: Garda i crveni tepih za češkog premijera (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je danas premijera Češke Republike Andreja Babiša koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Svečani doček za češkog premijera organizovan je ispred Palate Srbije, uz intonirane himne dve zemlje, postrojenu Gardu VS i crveni tepih.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Sa Babišom su u Beograd doputovali i medicinski eksperti iz Češke, koji su se sastali sa srpskim kolegama koji se bore protiv virusa korona, a u toku dana zajedno će obaviti konsultacije i sa premijerima dve zemlje.

Nakon sastanka dvoje premijera i dve delegacije, Brnabić i Babiš će se obratiti medijima. Premijer Češke će se danas sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije u toku dana, Brnabić i Babiš obići će punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu u hali 3.

Brnabić: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Češke

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoje oblasti saradnje Srbije i Češke koje su trpele prošle godine, nakon što je izbila pandemija korona virusa, te da je ekonomska, trgovniska saradnja 2020. godine gotovo ista kao i 2019. "To govori o jačini naše ekonomske saradnje", rekla je Brnabić novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa češkim premijerom Andrejom Babišom. Brnabcih je prenela da je i prošle godine postojalo interesovanje čeških investitora da dođu u Srbiju.

"To znači da imaju poverenje u Srbiju, a govori i o snazi češke ekonomije, čijem jačanju je doprineio i premijerk Babiš", rekla je Brnabić.

Kada je reč o političkoj saradnji, premijerka je rekla da su se zvaničnici zbog pandemije kovida 19 nešto ređe viđali, ali da je visok intenzitet saradnje i sastanaka između Češke i Srbije.' "I to će biti nastavljeno i posetom ministra spoljnih poslova Češke Srbiji, kao i posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Češkoj, koja se trenutno dogovara", rekla je Brnabić.

Fokus razgovora zdravstvene teme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa češkim kolegom Andrejem Babišom da je fokus današnjih razgovora dve delegacije zdravstvo, odnosno borba protiv koronavirusa i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Brnabić je, novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa českim premijerom, kazala da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

Ana Brnabić, Ana Brnabic, 10.02., 2020
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Mi smo do sada 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih virusom korona, kazala je Brnabić i navela da je upravo u toku 10 revizija načina lečenja, te da smatra da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv korona virusa.

Takođe, Brnabić kaže i da uspeh u borbi protiv korone u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije i u tom smislu kaže da Srbija mnogo više hospitalizuje u odnosu na to kako se radi u zemljama Evrope i sveta.

- Sada je najvažnija vakcina, masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima, navela je premijerka. Prema njenim rečima, Srbija i Cceška Republika imaju odlične, izvanredne odnose koji se održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.

U tom smislu podsetila je na njen sastanak sa premijerom Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učcestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019., kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučić na Samitu Višegradske grupe.

Brnabić kaže i da se krajem marta očekuje u Beogradu češki ministar inostranih poslova koji će doći sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Podsećajući da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, Brnabić je kazala da se ugovara termin posete predsednika Vučića Češkoj. Brnabić je istakla da je Cceška jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Kako je navela, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijardi evra.

- Beležimo suficit, to govori o nasoj saradnji, prisustvu čeških investitora. Imamo sve više čeških investicija, kazala je Brnabić i u tom smislu navela da je jedna od najvećih preuzimanje Telenora u iznosu od 2,8 milijardi evra. Ističe da broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track