PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA ČEŠKIM PREMIJEROM: Babiš izrazio podršku članstvu Srbije u EU i Šengen
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsedništvo Srbije

PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA ČEŠKIM PREMIJEROM: Babiš izrazio podršku članstvu Srbije u EU i Šengen

Politika -

BEOGRAD - Češka podržava članstvo Srbije u Evropsku uniju, kao i njeno učlanjenje u Šengenski prostor, izjavio je danas češki premijer Andrej Babiš.

Babiš je na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Anom Brnabić rekao da je pristupanje Srbije EU izuzetno složena tema koja traje dugo, te dodao da on lično ne razume, što je, kaže, govorio i u Savetu EU - zašto EU nema jasan plan što se tiče Šengenskog prostora.

"To je vezano za nelegalne migracije. Ovde su četiri zemlje koje bi trebalo da budu sastavni deo Šengenskog prostora. Nelegalne migracije su problem", rekao je Babiš.

On je dodao da je od 2015. godine Srbiji pružena finansijska podrška od 57 miliona za borbu protiv nelegalne migracije, a kolege iz češke policije su pomagale srpskoj policiji u toj borbi.

"Šengenska problematika je možda i jača tema od članstava u EU u ovom momentu. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti voditi razgovore o tome. Ne samo da podržavami članstvo Srbije u EU, nego i učlanjenje u Šengenski prostor. To bi moglo da bude jednostavno, a puno se sa tim se odugovlači i trebalo da da budemo efikasniji", rekao je Babiš.

Češki premijer je dodao i da su odnosi dve zemlje dobri, a da tome doprinose i srpska manjina u Češkoj, te češka manjina u Srbiji.

"To je kulturni most između naših zemalja, a pandemija nas upućuje da što boje sarađujemo", rekao je Babiš.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track