Dačić: Jeremić nažalost neće u SPS

Iskreno

Dačić: Jeremić nažalost neće u SPS

Politika -
Unutrašnjepolitički razlozi ne smeju da štete interesima Srbije a interes Srbije je uspešno predsedavanje GS UN, rekao je Dačić
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Kao predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), Vuk Jeremić će imati "punu logističku podršku Vlade Srbije", iako Demokratska stranka (DS) više nije u parlamentarnoj većini, rekao je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

"Želeli smo na takav način da stavimo tačku na neprijatnu situaciju koja je bila u poslednjim mesecima - da smo u jednom momentu bili u prilici da vidimo da generalni sekretar UN Ban Ki-mun priča lepše i bolje o ovoj temi (dolasku Jeremića na čelo Generalne skupštine) nego mi ovde na našoj unutrašnjepolitičkoj sceni", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jeremićem u Vladi Srbije.

I Dačić i Jeremić su demantovali pisanje pojedinih medija da Jeremić, član DS, po povratku iz Njujorka, prelazi u premijerovu Socijalističku partiju Srbije (SPS). Zamoljen da komentariše tu informaciju, Dačić je uz smeh rekao:

"Pa, ne znam šta da vam kažem. To nije tačno. Mislim, ne znam šta će se desiti posle godinu dana, a u svakom slučaju nismo razgovarali na tu temu. Mene stranačke stvari u ovoj situaciji ne interesuju. Mislim da sada svi zajedno moramo da tražimo šta svako od nas može da učini za interese naše države, naroda i građana".

"Apsolutno mi ne smeta što je Vuk Jeremić član druge stranke", izjavio je Dačić. Po njegovim rečima, "i ranije je bilo takvih priča, da je Vuk Jeremić bio član (SPS). Moram da kažem" - ukazao je Dačić - "da, nažalost, nije. Možda bi bilo bolje da je bilo, ali šta da radim".

Jeremić je potom izjavio da nije istina da on "menja stranački dres" i dodao da će on u Njujorku nositi "dres reperezentacije".

Takođe je rekao da "nema planova niti nameru" da prelazi u SPS, niti je o tome razgovarao sa Dačićem. Bivši šef diplomatije je rekao da je "za žaljenje javna debata u delu sredstava javnog informisanja o predsedavanju Srbije Generalnom skupštinom" i da je "žalosno što je ponekad lični interes, partijski interes ili neki uski interes tako propagiran da nanosi jednu širu kolateralnu štetu" koja je "u ovom slučaju međunarodni ugled Srbije". Jeremić je ocenio da ta šteta jeste naneta, i upozorio da su oči međunarodne javnosti sada uprte u Srbiju pošto predsedava Generalnom skupštinom UN, te se "javna debata (u zemlji) prati svuda".

Upitan kakve je instrukcije Jeremić dobio u vezi sa Kosovom, Dačić je odgovorio da Srbija "ne želi da nameće neke posebne teme" jer je predsedavajući iz nje, i da ne očekuje da Jeremić "vodi računa samo o onome što Srbija želi, i što bi Srbija volela". Dačić je ukazao da je pitanje Kosova uglavnom na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN, a ne Generalne skupštine kojom će Jeremić predsedavati godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track