TAJNA SLOBINIH POSLEDNJIH REČI: Toma Fila otkrio ko je poslednji video Miloševića PRED SMRT JE PORUČIO: SVE ĆEMO DA IH POBEDIMO
Foto: EPA/Srđan Suki, Zorana Jevtić

svedočanstvo

TAJNA SLOBINIH POSLEDNJIH REČI: Toma Fila otkrio ko je poslednji video Miloševića PRED SMRT JE PORUČIO: SVE ĆEMO DA IH POBEDIMO

Politika -

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvorskoj jedinici haškog tribunala 2006. godine. Svi su saglasni u jednom - Momir Bulatović bio je njegov poslednji sagovornik.

Miloševićev advokat Toma Fila napisao je u svojoj knjizi "Završna reč" kako su protekli poslednji trenuci Slobodana Miloševića pred smrt o kojima postoje podaci i svedoci.

Prema rečima čuvenog srpskog advokata, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije sastao se sa Momirom Bulatovićem, bivšim predsednikom Crne Gore i vlade SRJ i sa njim bio u kratkom razgovoru.

Fila je u svojoj knjizi opisao taj razgovor.

"Poslednji čovek koji je video Miloševića je Momir Bulatović. Oni su imali zakazane konsultacije, jer je Momir trebalo da svedoči u njegovom slučaju. Momir mi je ispričao kako mu je Sloba tog dana rekao: "Ne možemo da se dogovorimo oko svedočenja, jako sam umoran. Dogovori se sa mojim pravnim savetnicima. Moram da predahnem". Nakon toga je preminuo", napisao je Fila u knjizi.

Da podsetimo, i sam Momir Bulatović otkrio je pre nekoliko godina šta mu je Milošević rekao nekoliko sati pred smrt.

Slobodan Milošević, Momir Bulatović
foto: Ana Paunković, EPA/Vlada Dimitrijević

Prema rečima Bulatovića, koji je preminuo u junu 2019. godine, Milošević mu je izrazio zahvalnost zbog posete i za kraj poslao poruku ohrabrenja.

“On je bio zatvorenik kod koga se i dalje videlo da je predsednik. Kad sam otišao kod njega u Hag prvi put, on je meni rekao: 'Momo, hvala ti što si došao'. Ja sam to doživeo kao nešto najlepše što može da mi se desi u komunikaciji sa nekim čovekom. Poslednja reč koju mi je uputio bila je 'Mi ćemo njih sve da pobedimo'. Tu noć je i umro”, rekao je Bulatović pre nekoliko godina.

Varijante poslednjih Miloševićevih reči razlikuju se zavisno od toga koji aktivni svedok tog vremena se priseća, ali definitivno je da su u pitanju nijanse različitih sećanja, rečenica i poslednjih poruka nekadašnjeg predsednika.

Ono što je definitivno je da je Miloševićev poslednji sagovornik bio Momir Bulatović.

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uhapšen je 1. aprila 2001. godine. Isporučen je u Hag na Vidovdan iste godine, a u Sheveningenu je preminuo, u pritvorskoj jedinici haškog tribunala u toku 2006.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja