HOĆE DA NAS ZAVADE SA BRAĆOM: Albanski lobisti naglas tvrde da je pitanje dana kad će Grčka priznati LAŽNU DRŽAVU
Foto: Profimedia

kosovo i metohija

HOĆE DA NAS ZAVADE SA BRAĆOM: Albanski lobisti naglas tvrde da je pitanje dana kad će Grčka priznati LAŽNU DRŽAVU

Politika -

Stručnjaci za međunarodnu politiku David Filips i Danijel Server ne veruju da će svih pet država Evropske unije, koje ne priznaju nezavisnost KiM, promeniti svoj stav, ali navode da će Grčka najverovatnije izmeni odluku, prenose albanski mediji.

Filips i Server su saglasni da treba sačekati kraj dijaloga Beograda i Prištine da bi se video stav zemalja EU po pitanju statusa KiM.

- Grčka će najverovatnije priznati Kosovo. Zid koji je izgradilo pet država koje ne priznaju Kosovo će se uskoro srušiti nakon što Grčka ili bilo koja druga zemlja promeni odluku. Grčka je u "Agendi 2014" predložila produbljivanje evroatlantskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana. Iako se nadam da će Grčka promeniti svoj stav o Kosovu, ne možemo zanemariti njene bliske veze sa srpskom državom, koju snažno podržava da se pridruži Evropskoj uniji - rekao je Filips.

Profesor Danijel Server smatra da postoje minimalne šanse da države koje nisu priznale KiM promene svoj stav.

- Promena stava Grčke čini se mogućom u odnosu na ostale četiri zemlje. Sporazum o konačnom statusu između Beograda i Prištine mora da donese priznanje od pet država koje ne priznaju Kosovo, ali ne vidim da će se ovo uskoro dogoditi - rekao je Server.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za KiM, Viola fon Kramon, takođe tvrdi da će se promeniti stav pet zemalja koje nisu priznale lažnu državu kad se okonča proces dijaloga.

- Svaka vrsta sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine nateraće ih da promene stav. Naravno, volela bih da se njihov stav promeni i ranije, ali to se verovatno neće dogoditi. Sa druge strane, postoji razlika između onih zemalja koje još mogu da sarađuju ​​sa Kosovom i onih zemalja kojima je zbog pitanja unutrašnje politike teško da rade ​​sa Kosovom - kaže Kramon.

Zemlje članice EU koje nisu priznale lažnu državu su Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track