ĐURIĆ O KURTIJEVOJ NAJAVI RECIPROČNIH MERA: Beograd mu neće dozvoliti jezik pretnji i ucena
Foto: Prinskrin / RTS

mnogo opasnije

ĐURIĆ O KURTIJEVOJ NAJAVI RECIPROČNIH MERA: Beograd mu neće dozvoliti jezik pretnji i ucena

Politika -

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je danas povodom najave premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija o ponovnom uvođenju recipročnih mera da je reč o pokušaju obraćanja Srbiji jezikom ultimatuma i ucena, što je, smatra, mnogo opasnije od pretnji.

On je za Politiku rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada, koji su čvrsto opredeljeni za konstruktivan dijalog, sigurno neće dozvoliti Kurtiju ili bilo kom drugom albanskom lideru da uvedu jezik pretnji i ucena u "mejnstrim" dijaloga.

Istovremeno, dodao je, svako ko želi mir, saradnju i otvaranje ka trajnoj stabilnosti više je nego dobrodošao.

"Ne mislim da je reč samo o pretnjama vić i o nečemu nažalost opasnijem. Na delu je i pokušaj obraćanja Srbiji jezikom ultimatuma i ucena. Ili ćete bezuslovno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili ćete biti suočeni sa odmazdom, u različitim hibridnim formama i kaznenim merama", rekao je Đurić.

Ove kaznena mere, objašnjava, pre svega će biti usmerene na privredu i fizički dostupno stanovništvo koje obavlja neku vrstu prometa između centralne Srbije i KiM.

Prema njegovim rečima, ovakav diskurs iz Prištine može doći kao iznenađenje samo onima koji su, naivno ili iz sopstvenih političkih interesa, "neutemeljeno" u Kurtiju gledali predstavnika "umerene" i "građanske opcije".

"Lično smatram da ne postoji ništa umereno u vezi sa novom vladom u Prištini i u to će se uskoro uveriti i šira međunarodna zajednica i svi oni koji su ga u regionu iz oportunističkih ili manje benignih razloga gledali sa simpatijama", ocenjuje Đurić.

Podseća da je u nedelji nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Prištinu na konstruktivan odnos prema dijalogu, Kurti umesto toga najavio mere odmazde, a da je zatim funkcioner njegove stranke Samoopredeljenje najavio ujedinjenje sa Albanijom "ako treba i puškom", da bi sve kulminiralo zahtevima navodne NVO iz Prištine za krivičnim gonjenjem igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track