VUČIĆ OTKRIO POSLANICIMA SNS: Zapad želi banana republiku! Traže novog predsednika i gradsku vlast
Foto: Zorana Jevtić

TAJNI SASTANAK

VUČIĆ OTKRIO POSLANICIMA SNS: Zapad želi banana republiku! Traže novog predsednika i gradsku vlast

Politika -

Pred­sed­nik Sr­bi­je sa­stao se ju­če uju­tru sa par­la­men­ta­r­ci­ma iz svo­je par­ti­je u zgra­di Sku­p­šti­ne, a te­me su bi­le ak­ti­vi­ra­nje po od­bo­ri­ma, pre­go­vo­ri s opo­zi­ci­jom, kao i na­me­re za­pa­d­nih cen­ta­ra moći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče ujutru sa poslanicima SNS u zgradi Narodne skupštine, a kako saznaje Kurir, teme sastanka bile su rad parlamentaraca na terenu, odnosno njihovo aktiviranje po odborima, pregovori s opozicijom, kao i „namere Zapada“ za Srbiju.

Predsednik Srbije je rekao na ovom sastanku, kako kaže izvor Kurira iz SNS, da Zapad želi od Srbije da napravi banana republiku, da im ne odgovora što je on predsednik zemlje i da žele sasvim drugačiju gradsku vlast (vlast u Beogradu). Sastanak koji je počeo oko 10 sati trajao je oko sat vremena, a gotovo svi poslanici SNS su bili prisutni.

Jedinstvo

- Dan ranije nam je javljeno da će Vučić doći na sastanak s nama, ali same teme razgovora nismo znali unapred. Poručio nam je da moramo da budemo jedinstveni, da se aktiviramo po odborima i zovemo ljude i bez nekog posebnog razloga. Da vidimo kako su, šta rade, da pokažemo pažnju - kaže za Kurir jedan od naprednjaka koji je prisustvovao pomenutom sastanku.

Izbori koji se očekuju naredne godine nisu bili sami po sebi tema.

Vučić je parlamentarcima rekao i da Zapad ne želi jaku Srbiju, već da hoće da je svedu na nivo jedne zemlje u okruženju da bi mogli da rade šta hoće.

- Predsednik je kazao da Zapad ne želi jaku Srbiju sa visokom stopom privrednog rasta, već slabog predsednika kojim bi mogli da rukovode. Rekao nam je i da neki krugovi na Zapadu žele drugog predsednika i drugu gradsku vlast. Žele Srbiju kao banana republiku - otkriva naš izvor i dodaje:

Dva fronta

- Kao primer je naveo jednu državu u okruženju, za koju je rekao da njome upravljaju strani ambasadori, da je ta zemlja nekad imala veće plate od nas, a da smo ih sad po tom parametru prestigli.

S opozicijom će se, istakao je, pregovarati na dva fronta (bojkotaši i drugi koji hoće pregovore).

- Otkrio nam je da mu iz Evrope zameraju što se dogovorio s Rusima i Kinezima za vakcine, a pritom smo dobili veoma malo vakcina iz programa Kovaks - navodi izvor Kurira.

Međustranački dijalog

Počeli razgovori, Dačić hoće da i Vučić prisustvuje

l Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini i predstavnici Evropskog parlamenta počeli su juče onlajn konsultacije o unapređenju izbornih uslova (u okviru posredovanja u međustranačkom dijalogu). Evroparlamentarci su prvo u 12 sati razgovarali sa predstavnicima SNS, a sat vremena kasnije sa socijalistima. Razgovori će trajati do 22. aprila. Posle razgovora sa poslaničkim grupama, planirano je da strani posrednici obave razgovore i sa vanparlamentarnim strankama, nakon čega se očekuje definisanje formata i tema dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je da će početi da zakazuje razgovore sa strankama koje ne žele posredovanje predstavnika EP - SRS, pokretom Dosta je bilo, Srpskim patriotskim savezom, DSS... Dačić je najavio da će na te razgovore pozvati i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

Ivica Dacic
foto: Beta/Mario Strmotić

Vučić i Brnabićeva u četvrtak u RS

Uručiće mu priznanje Banjaluke

l Delegacija Republike Srbije, predvođena predsednikom Srbije i premijerkom Anom Brnabić, boraviće 22. aprila u poseti Republici Srpskoj. Tom prilikom, najavljeno je, biće održana sednica Veća za saradnju RS i Srbije, koje prati implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije. Na sednici će biti analizirano ostvarenje dosadašnjih zajedničkih projekata i razmotreni planovi budućih, koji će biti realizovani putem ovog sporazuma. Vučiću će tada biti uručeno priznanje Ključ grada Banjaluke i Povelja počasnog građanina tog grada.

Razgovor u predsedništvu

Ugostio sarajevskog novinara

l Vučić je juče ugostio sarajevskog novinara Senada Hadžifejzovića u Beogradu i na svom Instagram profilu Budućnost Srbije najavio intervju za TV Fejs (emitovan sinoć).

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uživo sa Senadom Hadžifejzovicem za Fejs TV, ponedeljak od 20 časova - objavio je Vučić uz fotografiju sa Hadžifejzovićem sa terase Predsedništva Srbije.

Sarajevska TV Fejs najavila je ovaj razgovor kao „veliki i istorijski, otvoreni i dugo najavljivani“.

Aleksandar Vucic
foto: Instagram

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track