Najnovije vesti

DODIK: Jasenovac, strašno mesto našeg života, našeg naroda, našeg postojanja!
Foto: screenshot Tanjug

otvorena izložba žrtvama Jasenovca

DODIK: Jasenovac, strašno mesto našeg života, našeg naroda, našeg postojanja!

Politika
20:41h

Jasenovac je strašno mesto našeg života, našeg naroda, našeg postojanja i zato je veoma važno u svakoj prilici, a svakako je to ova večeras, da se okupimo u kolektivnom pamćenju i da generacijama prenosimo da je naša borba imala smisla, poručio je večeras srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na otvaranju izložbe "Sveti novomucenici jasenovacki u svetlosti Vaskrsenja" u Istorijskom muzeju u Beogradu, rekao da reč Jasenovac u njemu budi tužne priče iz detinjstva i zavičaja na Potkozarju.

"To je najstravičnija reč mog detinjstva i života, koja asocira na mnoge znane i neznane, stradanja i priče koje sam slučao kao dečak u nemogućnosti da shvatim da je tako nešto uopšte moguće", rekao je Dodik.

Jasenovac, koji je odneo preko pola miliona života jevrejskih, srpskih i romskih, kao i onih koji nisu bili lojalni tadašnjem režimu - antifašista, svakako su dokaz da su na planeti zemlji živeli monstrumi ukazuje i antifašita, na ovaj zemlji živeli monstruni koji su odlučili da istrebe jedan celi narod, istakao je Dodik.

Oni su odlučili da jednu trećinu pokrste, jednu trećinu da pobiju i jednu trećinu da rasele. Tek te, kazao je, 1945. godine hiljadu zatočenika se odlučilo na proboj, jer su znali da ako ostanu niko neće prežieti, a ovako ih je ostalo njih oko sto, koji su smogli snage da izdrrže i da nam prenesu svoja sećanja.

Istakao je da je režim koji je vladao nakon rata onemogućio da se sazna istina o Jasenovcu, ona je sakrivena i samo retki preživeli su mogli da o tome pričaju. Najstravičnijim je ocenio to što je nakon te 1945. arhiva, koju je vodila jedna žena (Diana Budisavljević) koja je spašavala decu iz logora, pokupljenja od tadašnje Udbe u Zagrebu i zauvek je izgubljena.

Tako se, dodao je, i tadašnja vlast pridružila sakrivanju jasenovačkog zločina. Dodao je i da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u mestu Gradina, najvećem stratištu, izgradi monumentalni spomen park, koji će obeležiti taj period stradanja.

Rekao je da mora da zahvali Vučiću, koji ima osećaj iz patriotskih i državničkih obaveza, što će se raditi na tom projektu, gde će, kako je rekao, naša deca moći da izuče dešavanja na tom prostoru u to vreme.

Osvrnuvši se na izložbenu postavku, Dodik je rekao da svaka od ovih slika pored napora umetnika pokazuje i asocira na tugu i strradanje koje je bilo bezraložno.

"Žal i tuga ostaje i u ovom vremenu", rekao je Dodik.

 Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...